Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Izredni dogodki /

COVID-19

OPOZORILO: Zaradi hitro spreminjajoče se situacije v državah nordijske regije predlagamo preveritev vseh omenjenih informacij iz lokalnih virov, navedenih spodaj, ter spremljajte naša družbena omrežja: facebook in twitter.

 
Aktualne informacije glede COVID-19 v Sloveniji lahko spremljate na naslednji povezavi:
https://www.gov.si/teme/koronavirus/

Informacije po telefonu lahko dobite na brezplačni telefonski številki 080 1404 vsak dan med 8. in 20. uro. Če kličete iz tujine, je klicni center dosegljiv na +386 1 478 7550.

Vse Slovenske državljane, ki bi se radi vrnili v Slovenijo, a jim je to zaradi trenutnih razmer v zvezi s COVID19  onemogočeno, prosimo, da se registrirajo v spletni obrazec "potovanja v tujini" na naslednjem naslovu https://www.gov.si/zbirke/storitve/obvescanje-o-potovanju-v-tujino/. Ministrstvo za zunanje zadeve bo podatke uporabil za obveščanje o možnostih repatriacije.

V vseh državah nordijske regije (Danska, Finska, Islandija, Norveška in Švedska) so bile zaznane okužbe s COVID-19. V primeru, da se nahajate na področju katere od držav nordijske regije priporočamo redno spremljanje razvoja dogodkov, koristne informacije lahko najdete na naslednjih spletnih straneh:

 

Danska – Ministrstvo za zdravje: http://www.sum.dk/Temaer/Ny-Coronavirus.aspx in Sundhedsstyrelse: https://www.sst.dk/da/viden/smitsomme-sygdomme/smitsomme-sygdomme-a-aa/coronavirus/spoergsmaal-og-svar/questions-and-answers

Koristne informacije so tudi na spletni strani danske policije: https://politi.dk/en/coronavirus-in-denmark

Za splošne informacije in nasvete lahko pokličete pristojno dansko agencijo za zdravje (The Danish Health Authority), tel. + 45 72 22 74 59. Če zbolite ali zboli član vaše družine pokličite najbližjega zdravnika ali dežurno medicinsko pomoč 1813.

Po prvem krogu odpiranja meja za Nemčijo, Norveško in Islandijo je danska vlada 18. junija predstavila kriterije za nadaljnje odpiranje meja za prebivalce držav EU, schengenskega območja ter Združeno kraljestvo. Danska je s 27. junijem odprla meje za rezidente iz držav EU, schengenskega območja ter Združeno kraljestvo, v katerih bo v zadnjih sedmih dneh manj kot 20 novih okužb na 100.000 prebivalcev. Pod temi pogoji in s trenutno epidemiološko sliko se Slovenija uvrsti na seznam držav, za katere se odpirajo danske meje. Pri kategoriji turističnih potovanj tako ostaja le en pogoj, in sicer potrdilo o rezervaciji vsaj šestih nočitev na Danskem. V kolikor gre za poslovne, študijske, družinske ali druge tehtne razloge vstopa v državo ta pogoj ni zahtevan.


Švedska – Public Health Agency of Sweden: https://www.folkhalsomyndigheten.se/the-public-health-agency-of-sweden/communicable-disease-control/covid-19/

V nujnem primeru lahko pokličete pristojni  urad za zdravje v kraju, kjer se nahajate, ki je dosegljiv na naslednji spletni strani: https://www.swedish.org/

Švedska je s 4. julijem sprostila vstop v državo za vse rezidente držav EU in schengenskega območja, torej tudi Slovenijo, ne glede na razlog vstopa.

 

Norveška – Norwegian Institute of public health: www.fhi.no/en/id/infectious-diseases/coronavirus/

Norveška odpira meje za nekatere skupine tujcev (na splošno so meje še vedno zaprte za vse tuje državljane, ki v državi nimajo dovoljenja za prebivanje), in sicer za družinske člane državljanov EEA, ki živijo na Norveškem in državljane EEA, ki so družinski člani norveških državljanov. Ob vstopu v državo za vse še vedno velja 10 dnevna karantena. Norveškim državljanom in posameznikom, ki živijo in delajo na Norveškem, je povratek v domovino dovoljen že ves čas.

Koristne informacije oziroma vprašanja in odgovori za državljane EU/EGP ali njihove družinske člane so dosegljivi na naslednji spletni strani: https://www.udi.no/en/about-the-corona-situation/eueaa-national-or-family-member/#link-18184

Linija za pomoč: + 47 21324086 ali osebni zdravnik, zdravstvena ustanova v kraju, kjer se nahajate.

Splošne informacije, potovalni nasveti in regulacije norveških organov so dosegljive na:
Spletni strani norveške vlade: https://www.regjeringen.no/en/topics/koronavirus-covid-19/id2692388/

Informacije in novice Norveškega direktorata za zdravje: https://www.helsedirektoratet.no/english/corona

Nasveti in informacije Norveškega inštituta ta javno zdravje: https://www.fhi.no/en/id/infectious-diseases/coronavirus/

Potovalni nasveti Helsenorge: https://helsenorge.no/koronavirus/travel-advice

 

Islandija – Directorat of health: https://www.landlaeknir.is/koronaveira/english/

Medical helpline tel.: + 354 544 4113 ali 112

Od petka, 24. aprila, velja pravilo 14 dnevne karantene ob prihodu v državo za vse, ki vstopajo na Islandijo. Od 15. junija 2020 pa bodo potniki ob prihodu na mednarodno letališče Keflavík in kasneje na drugih mednarodnih pristaniščih lahko opravili test za COVID-19 in se tako izognili obvezni 14 dnevni karanteni. Testiranje bo prva dva tedna po uvedbi brezplačno, od 1. julija 2020 pa bodo turisti za test morali plačati 15.000 ISK (cca 100 EUR).

 

Finska – Finnish Institute for Health and welfare: https://thl.fi/en/web/infectious-diseases/what-s-new/coronavirus-covid-19-latest-updates

Medical Helpline : 116 117 ali 112

Finska s 13. julijem sprošča meje za prebivalce držav EU in schengenskega območja, ki imajo v zadnjih 14 dneh manj kot osem novih okužb na 100.000 prebivalcev. Ta pogoj Slovenija trenutno izpolnjuje.