Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Izredni dogodki /

COVID-19

OPOZORILO: Zaradi hitro spreminjajoče se situacije v državah nordijske regije predlagamo preveritev vseh omenjenih informacij iz lokalnih virov, navedenih spodaj, ter spremljajte naša družbena omrežja: facebook in twitter.

 
Aktualne informacije glede COVID-19 v Sloveniji lahko spremljate na naslednji povezavi:
https://www.gov.si/teme/koronavirus/

Informacije po telefonu lahko dobite na brezplačni telefonski številki 080 1404 vsak dan med 8. in 20. uro. Če kličete iz tujine, je klicni center dosegljiv na +386 1 478 7550.

Informacije glede vstopa v Slovenijo za državljane s stalnim ali začasnim naslovom v tujini najdete na spletnih straneh slovenske policije: https://www.policija.si/nase-naloge/nadzor-drzavne-meje/prehajanje-drzavne-meje-med-epidemijo-zaradi-koronavirusa

Telefonska številka: +386 15 14 70 01, email naslov: info.koronavirus@policija.si

V vseh državah nordijske regije (Danska, Finska, Islandija, Norveška in Švedska) so bile zaznane okužbe s COVID-19. V primeru, da se nahajate na področju katere od držav nordijske regije priporočamo redno spremljanje razvoja dogodkov.

 

Danska – Koristne informacije glede Covid-19 ukrepov na Danskem, kot tudi vstopnih pogojev so dosegljive na naslednji spletni strani: https://coronasmitte.dk/en Za splošne informacije in nasvete lahko pokličete pristojno dansko agencijo za zdravje (The Danish Health Authority), tel. + 45 72 22 74 59. Če zbolite ali zboli član vaše družine pokličite najbližjega zdravnika ali dežurno medicinsko pomoč 1813.

Na splošno lahko Slovenski državljani na Dansko vstopajo le v primeru upravičenega razloga in negativnega testa na COVID-19. Informacije glede možnosti vstopa pod upravičenim razlogom lahko najdete na naslednji spletni strani https://coronasmitte.dk/en/entry-into-denmark/persons-resident-in-banned-countries


Švedska – Public Health Agency of Sweden: https://www.folkhalsomyndigheten.se/the-public-health-agency-of-sweden/communicable-disease-control/covid-19/

V nujnem primeru lahko pokličete pristojni  urad za zdravje v kraju, kjer se nahajate, ki je dosegljiv na naslednji spletni strani: https://www.swedish.org/

Švedska je s 4. julijem sprostila vstop v državo za vse rezidente držav EU in schengenskega območja, torej tudi Slovenijo, ne glede na razlog vstopa.

 

Norveška – Norwegian Institute of public health: www.fhi.no/en/id/infectious-diseases/coronavirus/

Linija za pomoč: + 47 21324086 ali osebni zdravnik, zdravstvena ustanova v kraju, kjer se nahajate.

Norveška je sprejela odločitev, da s 15. julijem odpre svoje meje za prebivalce tistih držav schengenskega območja in EGP, ki imajo manj kot 20 novih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih, manj kot 0,5 obolelega v intenzivni negi na 100.000 prebivalcev ter manj kot 5 odstotkov pozitivnih med vsemi testiranimi v zadnjih dveh tednih.

V skladu s kriteriji se Slovenija od 5. septembra 2020 uvršča na rumeni seznam, kar pomeni, da morajo potniki iz Slovenije, ob vstopu na Norveško, v 10. dnevno karanteno. 

https://www.visitnorway.com/plan-your-trip/coronavirus-and-travelling-to-norway/

  

Islandija – Directorat of health: https://www.landlaeknir.is/koronaveira/english/

Medical helpline tel.: + 354 544 4113 ali 112

Od srede, 19. avgusta so vsi, ki prispejo na Islandijo ob prehodu meje testirani na koronavirus, čemur bo sledila 5 do 6 dnevna karantena in po tem času ponovni test. Test na meji bo tako kot do sedaj plačljiv (cca 100 EUR), medtem ko bo drugi test brezplačen.  

Finska

Finska Vlada je sprejela sklep o ponovni vzpostavitvi nadzora na notranjih mejah tudi za državljane Slovenije.

Opozarjamo, da je za slovenske državljane dovoljen vstop le z izkazanim razlogom in ne potovanje v turistične namene. Vsak vstop v državo mora biti izkazan z namenom: osebe z dovoljenjem za bivanje na Finskem, študij, delo, obisk družine ki živi na Finskem, posedovanje nepremičnine,  drugi nenadni dogodki kot so pogreb, poroka ali bolezen, diplomati. Pri tem je treba priložiti različne dokumente npr. delodajalca, univerze, živečih sorodnikov na Finskem, o posedovanju nepremičnine in podobno. Pri dovoljenem vstopu v državo se strani mejnih organov priporoči 14-dnevna samo izolacija. Pričakuje se, da se pravila samo izolacije dosledno upoštevajo.

Prilagamo spletne strani finskega Inštituta za zdravje in dobro počutje:
https://thl.fi/en/web/infectious-diseases-and-vaccinations/what-s-new/coronavirus-covid-19-latest-updates/travel-and-the-coronavirus-pandemic

mejne policije:
https://www.raja.fi/current_issues/facts/news_from_the_border_guard/1/0/changes_to_restrictions_on_border_traffic_from_27_july_80208

Več natančih informacij je za enkrat objavljenih na spletni strani finske mejen policije v finskem jeziku: https://www.raja.fi/ajankohtaista/ohjeet_rajanylitykseen.

Medical Helpline : 116 117 ali 112