Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Izredni dogodki /

COVID-19

OPOZORILO: Zaradi hitro spreminjajoče se situacije v državah nordijske regije predlagamo preveritev vseh omenjenih informacij iz lokalnih virov, navedenih spodaj, ter spremljajte naša družbena omrežja: facebook in twitter.

 
Aktualne informacije glede COVID-19 v Sloveniji lahko spremljate na naslednji povezavi:
https://www.gov.si/teme/koronavirus/

Informacije po telefonu lahko dobite na brezplačni telefonski številki 080 1404 vsak dan med 8. in 20. uro. Če kličete iz tujine, je klicni center dosegljiv na +386 1 478 7550.

Vse Slovenske državljane, ki bi se radi vrnili v Slovenijo, a jim je to zaradi trenutnih razmer v zvezi s COVID19  onemogočeno, prosimo, da se registrirajo v spletni obrazec "potovanja v tujini" na naslednjem naslovu https://www.gov.si/zbirke/storitve/obvescanje-o-potovanju-v-tujino/. Ministrstvo za zunanje zadeve bo podatke uporabil za obveščanje o možnostih repatriacije.

V vseh državah nordijske regije (Danska, Finska, Islandija, Norveška in Švedska) so bile zaznane okužbe s COVID-19. V primeru, da se nahajate na področju katere od držav nordijske regije priporočamo redno spremljanje razvoja dogodkov, koristne informacije lahko najdete na naslednjih spletnih straneh:

 

Danska – ministrstvo za zdravje: http://www.sum.dk/Temaer/Ny-Coronavirus.aspx in Sundhedsstyrelse: https://www.sst.dk/da/viden/smitsomme-sygdomme/smitsomme-sygdomme-a-aa/coronavirus/spoergsmaal-og-svar/questions-and-answers

Danska je od sobote, 14. marca 2020, zaprla svoje meje za tujce. Vstop na Dansko je omogočen le tistim tujcem, ki imajo za to utemeljen razlog. Družinski obiski, počitnice in podobno ne bodo sprejeti kot utemeljen razlog.

Utemeljeni razlogi za vstop tujcev v državo bi lahko bili, na primer:
• če nekdo dela ali živi na Danskem,
• če kdo dostavlja blago na Dansko,
• če kdo pobira blago z Danskem,
• če ima kdo skupne starševske pravice za otroke na Danskem.

Več infomacij glede omejitev vstopa lahko najdete na spletni strani danske policije. Načeloma je omogočen tranzit čez dansko ozemlje osebam, ki se vračajo v kraj svojega stalnega prebivališča.

O vsakem posameznem primeru bodo odločali mejni policisti, ki bodo podprti tudi z vojsko.
Na mejnih prehodih je zaradi novega režima možno pričakovati zastoje. Pričakovati je možno tudi delno ali popolno odpoved letalskih in trajektnih povezav ter prevozov z vlaki.

Tudi Dancem so bila odsvetovana vsa potovanja v katero koli drugo državo, v izogib širjenju novega koronavirusa.

Za splošne informacije in nasvete lahko pokličete pristojno dansko agencijo za zdravje (The Danish Health Authority), tel. + 45 72 22 74 59. Klice sprejemajo od ponedeljka do petka med 8:30 do 15:30. Če zbolite ali zboli član vaše družine, ob težjih zapletih poteka bolezni, pokličite najbližjega zdravnika, dežurno medicinsko pomoč (medical helpline) 1813.

 

Švedska – Public health agency of Sweden: https://www.folkhalsomyndigheten.se/the-public-health-agency-of-sweden/communicable-disease-control/covid-19/

Na poziv Evropskega sveta in Evropske komisije se je tudi Švedska odločila, da prepove vstop vsem tujcem, ki v državi nimajo prebivališča ali drugih upravičenih razlogov. Ukrep ne velja za državjane Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora.

V nujnem primeru lahko pokličete pristojni  urad za zdravje v kraju, kjer se nahajate, ki je dosegljiv na naslednji spletni strani: https://www.swedish.org/


 
Norveška – Norwegian Institute of public health: https://www.fhi.no/en/id/infectious-diseases/coronavirus/

Norveška odpira meje za nekatere skupine tujcev (na splošno so meje še vedno zaprte za vse tuje državljane, ki v državi nimajo dovoljenja za prebivanje), in sicer za družinske člane državljanov EEA, ki živijo na Norveškem in državljane EEA, ki so družinski člani norveških državljanov. Ob vstopu v državo za vse še vedno velja 10 dnevna karantena. Norveškim državljanom in posameznikom, ki živijo in delajo na Norveškem, je povratek v domovino dovoljen že ves čas.

Linija za pomoč: + 47 21324086 ali osebni zdravnik, zdravstvena ustanova v kraju, kjer se nahajate.

Navodila za tujce lahko najdete na naslednji povezavi: https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/foreign-nationals-with-no-symptoms-of-coronavirus-infection-may-leave-norway/id2693878/

Splošne informacije, potovalni nasveti in regulacije norveških organov so dosegljive na:
Spletni strani norveške vlade: https://www.regjeringen.no/en/topics/koronavirus-covid-19/id2692388/

Informacije in novice Norveškega direktorata za zdravje: https://www.helsedirektoratet.no/english/corona

Nasveti in informacije Norveškega inštituta ta javno zdravje: https://www.fhi.no/en/id/infectious-diseases/coronavirus/

Potovalni nasveti Helsenorge: https://helsenorge.no/koronavirus/travel-advice

 

Islandija – Directorat of health: https://www.landlaeknir.is/koronaveira/english/

Medical helpline tel.: + 354 544 4113 ali 112

Od petka, 24. aprila, velja pravilo 14 dnevne karantene ob prihodu v državo za vse, ki vstopajo na Islandijo. Z namenom spoštovanja pravil karantene država z istim datumom uveljavlja začasen nadzor nad notranjimi schengenskimi mejami.

 

Finska – Finnish institute for health and welfare: https://thl.fi/en/web/infectious-diseases/what-s-new/coronavirus-covid-19-latest-updates

Finska na mejah uvaja omejitev vstopa v državo za tujce, ki v državi nimajo prebivališča. Tovorni promet in prevoz blaga bo potekal kot običajno. Vlada je 15. 4. 2020 odpravila ukrep omejitve gibanja med pokrajino Uusimaa (prestolnica z okolico) in drugimi deli Finske. Ukrep je začel veljati takoj po sklepu vlade. Vlada še naprej odsvetuje vse nepotrebne poti po državi.

Več informacij je dosegljivih na naslednjih spletnih straneh:
- za osebe, ki so na Finskem začasno/na obisku: https://finland.fi/facts-stats-and-info/info-and-resources-for-international-visitors-currently-in-finland/
- kaj narediti, če sumite, da ste okuženi s koronavirusom: https://www.hel.fi/uutiset/en/social-services-and-health-care/corona-what-to-do

Medical helpline : 116 117 ali 112

Od 16. marca 2020, do preklica, je legalizacija dokumentov na finskem ministrstvu za zunanje zadeve, za uporabo v tujini, možna le po pošti. Dokumenti se lahko pošljejo na: Ministry for Foreign Affairs, KPA-40/Legalisations/KAN, PO Box 176, 00023 Government: https://um.fi/legalisation-of-documents-for-use-abroad

 

 

Upoštevanje navodil lokalnih oblasti ter smiselno preventivno ravnanje Nacionalnega inštituta za javno zdravje: https://www.nijz.si/


Za vse države regije velja, da lahko v primeru, da pri potnikih lokalne oblasti zasledijo znake bolezni, ki bi morebiti nakazovale na nov koronavirus, za tovrstne osebe in osebe, ki so s to osebo potovale, odredijo 14-dnevno izolacijo.

Letalski prevozniki zaradi zmanjšanega povpraševanja po potovanjih, tako iz nordijske regije kot tudi znotraj nje, ukinjajo oziroma zmanjšujejo število letov in letalskih povezav, zato se je, glede vaše načrtovane poti, predhodno smiselno obrniti na letalsko družbo, s katero letite.