Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Izredni dogodki /

COVID-19

OPOZORILO: Zaradi hitro spreminjajoče se situacije v državah nordijske regije predlagamo preveritev vseh omenjenih informacij iz lokalnih virov, navedenih spodaj, ter spremljajte naša družbena omrežja: facebook in twitter.

 
Aktualne informacije glede COVID-19 v Sloveniji lahko spremljate na naslednji povezavi:
https://www.gov.si/teme/koronavirus/

Informacije po telefonu lahko dobite na brezplačni telefonski številki 080 1404 vsak dan med 8. in 20. uro. Če kličete iz tujine, je klicni center dosegljiv na +386 1 478 7550.

Vse Slovenske državljane, ki bi se radi vrnili v Slovenijo, a jim je to zaradi trenutnih razmer v zvezi s COVID19  onemogočeno, prosimo, da se registrirajo v spletni obrazec "potovanja v tujini" na naslednjem naslovu https://www.gov.si/zbirke/storitve/obvescanje-o-potovanju-v-tujino/. Ministrstvo za zunanje zadeve bo podatke uporabil za obveščanje o možnostih repatriacije.

V vseh državah nordijske regije (Danska, Finska, Islandija, Norveška in Švedska) so bile zaznane okužbe s COVID-19. V primeru, da se nahajate na področju katere od držav nordijske regije priporočamo redno spremljanje razvoja dogodkov, koristne informacije lahko najdete na naslednjih spletnih straneh:

 

Danska – Ministrstvo za zdravje: http://www.sum.dk/Temaer/Ny-Coronavirus.aspx in Sundhedsstyrelse: https://www.sst.dk/da/viden/smitsomme-sygdomme/smitsomme-sygdomme-a-aa/coronavirus/spoergsmaal-og-svar/questions-and-answers

Koristne informacije so tudi na spletni strani danske policije: https://politi.dk/en/coronavirus-in-denmark

Za splošne informacije in nasvete lahko pokličete pristojno dansko agencijo za zdravje (The Danish Health Authority), tel. + 45 72 22 74 59. Če zbolite ali zboli član vaše družine pokličite najbližjega zdravnika ali dežurno medicinsko pomoč 1813.

Po prvem krogu odpiranja meja za Nemčijo, Norveško in Islandijo je danska vlada 18. junija predstavila kriterije za nadaljnje odpiranje meja za prebivalce držav EU, schengenskega območja ter Združeno kraljestvo. Danska je s 27. junijem odprla meje za rezidente iz držav EU, schengenskega območja ter Združeno kraljestvo, v katerih bo v zadnjih sedmih dneh manj kot 20 novih okužb na 100.000 prebivalcev. Pod temi pogoji in s trenutno epidemiološko sliko se Slovenija uvrsti na seznam držav, za katere se odpirajo danske meje. Pri kategoriji turističnih potovanj tako ostaja le en pogoj, in sicer potrdilo o rezervaciji vsaj šestih nočitev na Danskem. V kolikor gre za poslovne, študijske, družinske ali druge tehtne razloge vstopa v državo ta pogoj ni zahtevan.


Švedska – Public Health Agency of Sweden: https://www.folkhalsomyndigheten.se/the-public-health-agency-of-sweden/communicable-disease-control/covid-19/

V nujnem primeru lahko pokličete pristojni  urad za zdravje v kraju, kjer se nahajate, ki je dosegljiv na naslednji spletni strani: https://www.swedish.org/

Švedska je s 4. julijem sprostila vstop v državo za vse rezidente držav EU in schengenskega območja, torej tudi Slovenijo, ne glede na razlog vstopa.

 

Norveška – Norwegian Institute of public health: www.fhi.no/en/id/infectious-diseases/coronavirus/

Linija za pomoč: + 47 21324086 ali osebni zdravnik, zdravstvena ustanova v kraju, kjer se nahajate.

Norveška je sprejela odločitev, da s 15. julijem odpre svoje meje za prebivalce tistih držav schengenskega območja in EGP, ki imajo manj kot 20 novih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih, manj kot 0,5 obolelega v intenzivni negi na 100.000 prebivalcev ter manj kot 5 odstotkov pozitivnih med vsemi testiranimi v zadnjih dveh tednih. S 15. julijem se tako odpirajo norveške meje tudi za turistične obiskovalce iz Slovenije. Norveška bo seznam t.i. varnih držav posodabljala vsakih 14 dni.

https://www.visitnorway.com/plan-your-trip/coronavirus-and-travelling-to-norway/

  

Islandija – Directorat of health: https://www.landlaeknir.is/koronaveira/english/

Medical helpline tel.: + 354 544 4113 ali 112

Od petka, 24. aprila, velja pravilo 14 dnevne karantene ob prihodu v državo za vse, ki vstopajo na Islandijo. Od 15. junija 2020 pa bodo potniki ob prihodu na mednarodno letališče Keflavík in kasneje na drugih mednarodnih pristaniščih lahko opravili test za COVID-19 in se tako izognili obvezni 14 dnevni karanteni. Testiranje bo prva dva tedna po uvedbi brezplačno, od 1. julija 2020 pa bodo turisti za test morali plačati 15.000 ISK (cca 100 EUR).

 

Finska

Finska Vlada je sprejela sklep o ponovni vzpostavitvi nadzora na notranjih mejah tudi za državljane Slovenije. Ukrep začne veljati 27. 7. 2020 in bo veljal najmanj 14 dni do ponovnega preverjanja stanja v državah.

Opozarjamo, da je za slovenske državljane dovoljen vstop le z izkazanim razlogom in ne potovanje v turistične namene. Vsak vstop v državo mora biti izkazan z namenom: osebe z dovoljenjem za bivanje na Finskem, študij, delo, obisk družine ki živi na Finskem, posedovanje nepremičnine,  drugi nenadni dogodki kot so pogreb, poroka ali bolezen, diplomati. Pri tem je treba priložiti različne dokumente npr. delodajalca, univerze, živečih sorodnikov na Finskem, o posedovanju nepremičnine in podobno. Pri dovoljenem vstopu v državo se strani mejnih organov priporoči 14-dnevna samo izolacija. Pričakuje se, da se pravila samo izolacije dosledno upoštevajo.

Prilagamo spletne strani finskega Inštituta za zdravje in dobro počutje:
https://thl.fi/en/web/infectious-diseases-and-vaccinations/what-s-new/coronavirus-covid-19-latest-updates/travel-and-the-coronavirus-pandemic

mejne policije:
https://www.raja.fi/current_issues/facts/news_from_the_border_guard/1/0/changes_to_restrictions_on_border_traffic_from_27_july_80208

Več natančih informacij je za enkrat objavljenih na spletni strani finske mejen policije v finskem jeziku: https://www.raja.fi/ajankohtaista/ohjeet_rajanylitykseen.

Medical Helpline : 116 117 ali 112