Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Konzularne informacije /Sprememba prebivališča /

Sprememba prebivališča

Prijava začasnega odhoda z območja Republike Slovenije
Posameznik, ki ima v Republiki Sloveniji prijavljeno stalno prebivališče in namerava začasno odpotovati z območja Republike Slovenije za več kot tri mesece, mora v skladu z določbami Zakona o prijavi prebivališča svoj začasni odhod prijaviti upravni enoti preden odpotuje v tujino. Posameznik, ki se vrne v Republiko Slovenijo za več kot 60 dni ali z namenom, da bo v RS stalno prebival, mora pri pristojni upravni enoti prijaviti svojo vrnitev v osmih dneh po prihodu v Slovenijo.

Obrazec za prijavo začasnega odhoda z območja RS lahko najdete TUKAJ.

 

Prijava stalnega prebivališča v tujini
V skladu z določbami Zakona o prijavi prebivališča je državljan RS, ki se namerava za stalno izseliti z območja Republike Slovenije, pred odselitvijo dolžan odjaviti stalno prebivališče pri pristojni upravni enoti in navesti točen naslov v tujini (država, provinca, kraj, ulica z navedbo hišne številke in poštna številka). Če tega podatka ob odjavi ne ve v celoti, ga lahko sporoči kadar koli pozneje. Točen naslov v tujini je pomemben zaradi izvrševanja volilne pravice državljana RS, ki se za stalno odseli z območja RS. Točen naslov v tujini je tudi garancija, da bo volivec, ki bo želel glasovati po pošti, prejel volilno gradivo pravočasno na pravi naslov.

Obrazec za prijavo stalnega prebivališča lahko najdete TUKAJ.

 

Kje in kako
Posameznik odjavi stalno prebivališče iz Republike Slovenije pred odselitvijo. To lahko stori osebno na katerikoli upravni enoti ali krajevnem uradu na območju Republike Slovenije ali preko enotnega državnega portala Republike Slovenije e-uprava s kvalificiranim digitalnim potrdilom. Odjavo prebivališča posameznika lahko z njegovim pooblastilom opravi tudi tretja oseba.


V primeru, da posameznik odjavlja stalno prebivališče osebno na upravni enoti ali Veleposlaništvu RS v Kopenhagnu mora priložiti veljaven osebni dokument, opremljen s fotografijo.


V primeru tako imenovane e-odjave stalnega prebivališča mora posameznik katerikoli upravni enoti Republike Slovenije po elektronski poti poslati elektronsko podpisan in izpolnjen obrazec za odjavo stalnega prebivališča. Tudi v tem primeru upravna enota preveri identiteto posameznika, vendar na podlagi uradnih evidenc, ter veljavnost elektronskega podpisa.