Veleposlaništvo RS Kopenhagen /O veleposlaništvu /Nagovor veleposlanika /

Spoštovane obiskovalke in obiskovalci,

Dobrodošli na spletni strani veleposlaništva Slovenije na Danskem, ki je po zaprtju veleposlaništev Slovenije na Švedskem in na Finskem leta 2012 tudi edino slovensko veleposlaništvo nordijski regiji. Veleposlaništvo Republike Slovenije v Kraljevini Danski je pričelo delovati novembra 1999, svečana otvoritev prostorov pa je bila 14. aprila 2000. Veleposlaništvo v Kopenhagnu, ki se nahaja v samem centru Kopenhagna, na Amaliegade 6, je poleg Danske nerezidenčno pristojno še za štiri nordijsko-skandinavske države, Islandijo, Norveško, Švedsko in Finsko. Veleposlaništvo v Kopenhagnu od 12. avgusta 2013, ko sem predal kopije poverilnic v Ministrstvu za zunanje zadeve Danske, vodim veleposlanik Tone Kajzer.

V mandatu 2013 – 2017 za katerega sem bil imenovan na funkcijo veleposlanika na Danskem si bo naša ekipa, ki deluje na veleposlaništvu v Kopenhagnu prizadevala za nadaljnjo poglobitev odnosov in sodelovanja, posebej na gospodarskem področju ter tudi za razširitev krogov prijateljstva med Slovenijo in državami akreditacije. Upamo, da nam bo uspelo razširiti mrežo kvalitetnih in pro-aktivnih slovenskih častnih konzulov tako na Danskem kot tudi v drugih državah nerezidenčne akreditacije. Obenem pa kot eno naših prioritetnih nalog vidim tudi maksimalno angažiranje pri krepitvi konkretnih oblik sodelovanja s slovensko skupnostjo na Danskem, Švedskem, Finskem, Norveškem, in v celotni nordijski  regiji kjer živijo in delajo naši rojaki, ki si po mojih izkušnjah iz dela na Finskem, kjer smo ustanovili Združenje staršev slovenskih otrok, želijo krepiti slovensko narodno identiteto, in biti v bolj intenzivnih stikih s Slovenijo.

Ob vseh naštetih vsebinskih prioritetah in ob konkretnih zavezah, da bo veleposlaništvo delovalo pro-aktivno in vključevalno na vseh aktivnostih in projektih, ki bodo krepili sodelovanje Slovenije z državami nordijsko-skandinavske regije, se veselim dela in vas vse obiskovalce in obiskovalke naših spletnih strani vabim, da se nam po elektronski pošti na naslov sloembassy.copenhagen(at)gov.si oglasite s svojimi morebitnimi predlogi in idejami ali pa se fizično oglasite na ambasadi, ki se, kot rečeno nahaja v samem središču Kopenhagna, v bližini kraljeve palače, na Amaliegade 6. 

V nadaljevanju sledi tudi kratka predstavitev nordijsko-skandinavske regije in opis stanja odnosov Slovenije z državami akreditacije, predstavljene pa so tudi poglavitne prioritete delovanja veleposlaništva, ki vključujejo predvsem podporo nadaljnjemu razvoju gospodarskega sodelovanja in krepitvi vezi s Slovenci, ki živijo in delajo v nordijsko-skandinavski regiji.

Tone Kajzer

veleposlanik