Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
26.06.2018  

Sprejem in kulturni program v počastitev dneva državnosti Slovenije

V danski prestolnici Kopenhagen smo s skromnim kulturnim programom in na zelo izviren in lep način skupaj z več kot 200 tujimi diplomati ter s prijatelji z Danske, Švedske in iz drugih skandinavskih držav obeležili dan državnosti Slovenije.

Dan državnosti smo zahvaljujoč dobremu sodelovanju z vodstvom in komandantom garnizije organizirali v zgodovinsko vojaškem kompleksu Kastellet v samem osrčju danske prestolnice. Sprejem je zaznamoval kulturni program, kjer je najprej z oboo nastopila študentka kraljeve glasbene akademije v Kopenhagnu Eva Vrtačnik, kasneje pa je v čast Sloveniji in veleposlaniku ter soprogi, ki se poslavljata zapel še slavni danski operni pevec Amin Jensen.

Veleposlanik Kajzer je v krajšem nagovoru orisal prehojeno pot Slovenije, ki letos obeležuje 27 let od razglasitve neodvisnosti in izrazil zadovoljstvo, da smo Slovenci dosegli zavidljivo raven razvoja družbe na vseh področjih, in kjer je Slovenija v Skandinaviji pripoznana kot zanesljiva partnerka in članica EU ter zaveznica v NATO. V nagovoru je orisal tudi aktivnosti Slovenije na multilateralnem področju, kjer se je vsem prisotnim predstavnikom držav zahvalil za podporo pri razglasitvi svetovnega dneva čebel na ravni Organizacije združenih narodov.

V nagovoru se je vsem prisotnim predstavnikom danskih državnih institucij in prijateljem ter članom diplomatskega zbora in posebej sodelavkam in sodelavcem na ambasadi zahvalil za sodelovanje v mandatu, ki se končuje. Posebno zahvalo je izrekel tudi vsem častnim konzulom, posebej pa prisotnim gospodu Knudu Kristensenu in Folkeju Straubeju ter Dr. Dariju Križu in pa gospodu Carstenu Philipsenu, ki prevzema naloge častnega konzula v Roskildeju in ki je  tekom sprejema tudi predstavil odlična slovenska vina, ki jih uvaža na Dansko. Veleposlanik se je za dobro sodelovanje zahvalil tudi vsem prisotnim Slovencem iz Danske in drugih držav akreditacije, ki pomagajo pri promociji Slovenije in se trudijo za ohranjanje slovenskega jezika in kulture med izseljenci.

Ob sprejemu, kjer so gostje zelo pohvalili slovensko potico iz Pekarne Pečjak in naša odlična vina, je potekala tudi gospodarska predstavitev, kjer so se predstavila vsa podjetja, ki so nam pomagala pri pokritju finančnih stroškov sprejema. V tem smislu se s strani ambasade zahvaljujemo podjetjem Gorenje, Kompas Scandinavia, Duol, Pekarna Pečjak in Riko. Posebna zahvala gre tudi vojaškemu atašeju polkovniku Rožancu in Ministrstvu za obrambo za pomoč pri organizaciji sprejema.