Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
01.06.2018  

Literarni večer s pisateljem Dragom Jančarjem v Litteraturhuset v Olsu


Veleposlaništvo RS v Kopenhagnu je v sodelovanju s slovenskim častnim konzulom na Norveškem, Knutom M. Orejem, 30. maja 2018 v Litteraturhuset v Oslu, organiziralo literarni večer s pisateljem Dragom Jančarjem.

Pogovor je v sproščenem vzdušju moderiral slavist in prof. Svein Mønnesland, z Oddelka na za slavistične in baltske študije na Univerzi v Oslu. V  pogovoru je priznani slovenski pisatelj orisal slovensko zgodovino in izpostavil vlogo pisateljev v času osamosvajanja Slovenije. Ob tem je predstavil tudi pogled kulturnikov na prispevek kulture in literature pri gradnji in poglabljanju odnosov ter sodelovanja med nacijami.

Norveški sogovorniki, kjer je med publiko ob številni slovenski skupnosti sodelovalo precej znanih sogovornikov in predstavnikov norveških kulturnih in poslovnih krogov, so pri tem izpostavili tudi pomen širšega konteksta vloge kulture in pisateljev.

Kultura lahko skozi literarna dela, po njihovi oceni, kot  je to primer izmišljene zgodbe posameznikov o katerih piše Jančar v knjigi "To noč sem jo videl", pripomore k boljšemu razumevanju zgodovinskega okvirja in k dialogu v smeri preseganju razhajanj, ki obsojajo in ki nas velikokrat po nepotrebnem delijo tako na nacionalni, kot na EU ravni.

Večer smo zaključili z degustacijo slovenskih vin ter promocijo svetovnega dneva čebel, ki smo ga letos praznovali prvič.  Dogodek je bil sofinanciran s strani Ministrstva za kulturo RS in Ministrstva za zunanje zadeve RS.