Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
28.05.2018  

Obisk društva medicinskih sester iz Slovenije na veleposlaništvu v Kopenhagnu in pogovor o izzivih v zdravstvenih sistemih držav članic EU

Na veleposlaništvu v Kopenhagnu smo dne 25 maja 2018  sprejeli predstavnice Društva medicinskih sester iz Slovenije, ki se mudijo na strokovni ekskurziji po Skandinaviji. 
Ob izjemni pomoči naših častnih konzulov iz Švedske Daria Križa in njegove soproge, in iz Danske Carstena Phillipsena je potekala kratka predstavitev zdravstvenih sistemov obeh držav, in pogovor o izzivih s katerimi se soočajo zdravstveni sistemi v vseh treh državah.
Pri tem se je kot ključen izziv s katerim se soočamo v vseh treh državah pokazalo pomanjkanje zdravnikov in zdravstvenih delavcev in povečan pritisk na sistem, zaradi visokih stroškov, ki so delno, ob ostalih razlogih, tudi posledica hitrega staranja. prebivalstva.
Veleposlanik Kajzer se je v kratkem nagovoru, ko se ja zahvalil sodelavcem in  predstavil delo ambasade, ki je zaradi zaprtja veleposlaništev v Helsinkih in Stockholmu sedaj pristojno za celotno regijo, in bistveno bolj obremenjeno, zahvalil vsem prisotnim za dobro sodelovanje. Posebej je pohvalil sodelovanje s slovenskimi podjetji, ki delujejo na Danskem in v Skandinaviji,  in pa s pro-aktivnimi častnimi konzuli, katerih delo na področju gospodarske in kulturne promocije še posebej cenimo.
Ob dogodku smo promovirali tudi Svetovni dan čebel, častni konzul Phillipsen, ki je pred kratkim začel uvažati slovenska vina, pa je pripravil kratko degustacijo vin Kleti Goriška Brda.