Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
05.10.2016  

Politične konzultacije v Stockholmu

V ponedeljek 3. oktobra 2016 so se z postavitvijo razstave "Identiteta Slovenije" v prostorih Evropske komisije v Stockholmu, v sklopu obeleževanja 25 let slovenske državnosti, začele politične konzultacije, ki jih je na slovenski strani, ob spremstvu veleposlanika Kajzerja, vodila državna sekretarka v MZZ RS gospa Darja Bavdaž Kuret.

Državna sekretarka, ki je ob prisotnosti predsednika Odbora za zunanjo politiko v švedskem parlamentu in njene sogovornice državne sekretarke v MZZ Švedske gospe Annike Söder odprla razstavo, je v nagovoru predstavila razstavo in oblikovanje slovenskih nacionalnih simbolov ter orisala prehojeno pot Slovenije in izpostavila vlogo Švedske v osamosvajanju Slovenije in kasneje v procesu včlanjevanja v EU. V sklopu sprejema, kjer je sodeloval tudi slovenski častni konzul v Stockholmu g. Tomas Öhman in smo švedskim in tujim gostom postregli z nekaj domačimi dobrotami in slovenskim vinom, je v krajšem kulturnem programu nastopila Slovenka Danni Stražar, veleposlanik Kajzer pa se je v imenu Slovenije zahvalil tudi slovenski skupnosti na Švedskem in posebej prisotni predsednici Slovenskega društva Stockholm za njihove napore v smeri krepitve prijateljstva med Slovenijo in Švedsko in v kontekstu ohranjanja slovenske besede in slovenske kulture na Švedskem. Državna sekretarka se je pozno popoldne sestala še s predsednikom Odbora za zunanjo politiko g. Forslundom, s katerim sta izmenjala stališča in poglede glede aktualnih dvostranskih in mednarodnih tem. 

V torek 4. oktobra so se politične konzultacije nadaljevale s pogovori v MZZ Švedske in v Kabinetu predsednika švedske vlade. Na konzultacijah z državno sekretarko v MZZ Švedske gospo Anniko Söder sta sogovornici  dvostranske odnose med državama ocenili kot zelo dobre, in se zavzeli za nadaljnjo krepitev tudi v smeri višje dinamike dvostranskih obiskov. Obravnavali sta tudi vse ostale relevantne teme, tako s področja EU, bilateralnih tem kot multilateralnih tem, kjer sta izmenjali stališča in poglede. V sklopu konzultacij se je DS Bavdaž Kuret srečala še z državno sekretarko za mednarodno razvojno pomoč Ulriko Modeer in z državnim sekretarjem v kabinetu predsednika švedske vlade g. Dahlgrenom, kjer so prevladovale dvostranske in EU teme.

Politične konzultacije so bile z obeh strani ocenjene kot zelo uspešne, saj smo uspeli okrepiti dvostranski politični dialog posebej na temah, kjer imata državi kot članici EU in v sklopu multilateralnih tem enaka oziroma podobna stališča.