Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
19.10.2015  

Glasba – jezik, ki ne pozna meja – nastop pevskih zborov treh dežel v Stockholmu

Slovensko društvo Stockholm je v soboto 17. oktobra 2015 organiziralo kulturni večer in koncert na katerem so nastopili slovenski pevski zbor Triglav in Kvartet Krt, švedski pevski zbor Stockholmski komorni zbor in japonski pevski zbor Sakura. Na povabilo slovenske skupnosti na Švedskem se je kulturnega dogodka udeležil veleposlanik Kajzer z družino.

Prisotne je pozdravila predsednica društva gospa Vika Lindblad, zbrano slovensko in mednarodno občinstvo pe je prisluhnilo izbranim slovenskim, švedskim in japonskim pesmim. Na koncu koncerta so vsi trije pevski zbori skupaj zapeli pesem Slavka Avsenika Na Golici, ki je v Evropi, in tudi širše, že ponarodela.

Pevski zbori so s svojim izrednim nastopom potrdili naslov večera, in dokazali, da je glasba res jezik, ki povezuje in ne pozna meja. Veleposlanik Kajzer se je vodstvu slovenskega društva zahvalil za organizacijo izjemne kulturne prireditve, ki je utrdila krog prijateljstva med Švedi in Slovenci, in ga dodatno razširila s prijatelji iz Japonske.

Veleposlanik je ob tem izpostavil pomen zelo aktivnega delovanja naše slovenske skupnosti na Švedskem, ki se izjemno trudi za krepitev stikov s Slovenijo in za ohranjanje slovenstva ter slovenske kulture in jezika na Švedskem.   Kulturni večer se je zaključil s prijetnim druženjem in z zagotovilom, da se bodo slovenske korenine na Švedskem obnavljale in krepile. Kulturnega dogodka in druženja so se namreč udeležili številni predstavniki mlajše slovenske generacije na Švedskem. Najmlajši Slovenci na Švedskem, pa so pod vodstvom neumorne učiteljice in glasbene pedagoginje Danni Stražar zapeli nekaj lepih slovenskih pesmi.