Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
19.10.2015  

Odprtje slovenskega konzulata v Stockholmu

V Stockholmu je bil v petek 16. oktobra 2015, ob slovenski in švedski himni, ki so jo v organizaciji Društva Slovencev v Stockholmu odpeli pevci Kvarteta Krt iz Slovenije, potekalo svečano odprtje slovenskega konzulata, ki ga vodi častni konzul in ugledni švedski podjetnik Tomas Öhman.

Svečanega odprtja prostorov konzulata so se udeležili predstavniki mestnega sveta in švedskega zunanjega ministrstva, visoki tuji diplomatski in konzularni predstavniki, predstavnik slovenskega podjetja Krka na Švedskem, vodstvo slovenske skupnosti na Švedskem in drugi povabljeni gostje. Odprtju konzulata je prisostvoval tudi slovenski častni konzul Dr. Kriz, ki od spomladi letos deluje v univerzitetnem mestu Lund na jugu Švedske.

Veleposlanik Kajzer je svečano predal patentno pismo častnemu konzulu. V nagovoru je izpostavil izjemno dobre in razvejane odnose in sodelovanje med Švedsko in Slovenijo. Dodal je, da Slovenija z odprtjem konzulata v švedski prestolnici, na čelu katerega je ugleden švedski podjetnik, krepi svojo prisotnost in ustvarja močno mrežo podjetniških in ostalih kontaktov skozi katero bomo naše prijateljske vezi in sodelovanje še okrepili.

Odprtje konzulata v švedski prestolnici sovpada s ponovno vzpostavitvijo neposredne letalske povezave med Ljubljano in Stockholmom, ki prispeva k povečanju dinamike na področju turizma in medpodjetniških stikov.

Konzulat bo v sodelovanju z veleposlaništvom Slovenije v Kopenhagnu, ki nerezidenčno pokriva Švedsko, nudil ustrezno pomoč slovenskim državljanom, obenem pa bo skrbel za nadaljnji razvoj sodelovanja na gospodarskem področju, kjer Švedska na območju Skandinavije ostaja najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije.