Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
12.05.2014  

Jubilejni 10. Slovenski vikend v Vilni

V Vilni, glavnem mestu Litve, je v soboto, 10. maja 2014, potekal jubilejni 10. »Slovenski vikend«, ki ga študenti slovenščine na Univerzi v Vilni pripravljajo skupaj z lektorico Laro Pižent in je namenjen širši promociji slovenskega jezika, literature in kulture v Litvi. Poseben gost tokratnega slovenskega vikenda v Vilni je bil slovenski pesnik, pisatelj, dramatik, igralec in prevajalec Andrej Rozman Roza, ki je v Spominski hiši – muzeju Tomasa Venclove nastopil z  gledališko predstavo »Kratka zgodovina – dolge sanje«, s katero je predstavil del svojih pesmi, dram in kratkih zgodb.

Na otvoritvi Slovenskega vikenda sta prisotne študente in druge prijatelje Slovenije, ki so se v velikem številu odzvali na povabilo, nagovorili dr. Jelena Konickaja, ki je občinstvo pozdravila v imenu Univerze v Vilni, in predstavnica Veleposlaništva Republike Slovenije v Kopenhagnu, ki nerezidenčno pokriva tudi  Litvo, Tina Lampelj. Po ogledu gledališke predstave je sledilo druženje in pogostitev z izbranimi slovenskimi vini, potico in čokolado.

Profesorica Jelena Konickaja in lektorica Lara Pižent sta se še posebej zahvalili Centru za slovenščino kot drugi/tuji jezik in Veleposlaništvu RS v Kopenhagnu, in sicer tako za finančno podporo pri organizaciji tega dogodka kot tudi za podporo, ki jim jo Center in Veleposlaništvo izkazujeta pri njihovih prizadevanjih za ohranitev slovenskega lektorata v Vilni ter tudi za promocijo slovenske kulture v Litvi. Izrazili sta tudi željo, da bi se sodelovanje nadaljevalo tudi v prihodnje.

Naslednje leto bo slovenski lektorat v VIlni praznoval 20. obletnico ustanovitve. Slovenski lektorat v Vilni je aktiven tudi preko svoje FB strani »Slovensko-litovska obzorja«, kjer objavljajo vse, kar se v Litvi dogaja v povezavi s slovenščino, slovensko literaturo, kulturo in Slovenijo nasploh.