Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
11.06.2019  

Srečanje Slovencev v švedski Vadsteni

Vadstena, 8. junij 2019 - Slovenski katoliki na Švedskem so se v soboto 8. junija že petinštiridesetič zbrali v Vadsteni, ob jezeru Vättern, na vseslovenskem srečanju in praznovanju katoliškega praznika binkošti.

Na povabilo slovenskega katoliškega duhovnika na Švedskem Zvoneta Podvinskega se je tradicionalne prireditve udeležil veleposlanik Edvin Skrt. Zbrane udeležence na slovesnosti je pozdravil ob lipi, ki so jo Slovenci pred dvajsetimi leti posadili na vrtu Opatije Vadstena.

Veleposlanik je v svojem nagovoru zbranim voščil za bližnji dan državnosti ter verujočim za cerkveni praznik. Srečanje v Vadsteni je označil za tisti redni letni dogodek, ki Slovence na Švedskem najbolj povezuje, še posebej tiste, ki so se tja preselili konec 60ih in 70ih let prejšnjega stoletja. Posebej se jim je zahvalil za vzdrževanje slovenskega jezika in ohranjanje slovenskih tradicij in običajev. Za skrb za povezovanje Slovencev na Švedskem se je posebej zahvalil slovenski zvezi, njenemu predsedniku Alojzu Macuhu in vodstvom slovenskih društev.

Zbranim je predstavil interese Slovenije za sodelovanje s Švedsko. Izrazil je zadovoljstvo, da znotraj Evrope sicer geografsko oddaljeni državi povezujejo številni dejavniki, tudi številne skupne vrednote. Slovensko skupnost in redne izmenjave študentov je poudaril kot posebno vez med državama za sedanjost in prihodnost.

Spomnil se je, da je bila lipa že v preteklosti, tako kot za številne druge, zlasti slovanske narode, tudi za Slovence neke vrste obredno drevo, ki je simboliziralo prijateljstvo in trdoživost. Poseben simbolni pomen je lipa dobila s slovensko osamosvojitvijo, ko je bila posajena na Trgu republike v Ljubljani, v geometrijskem središču Slovenije v Vačah, številnih drugih krajih po Sloveniji in svetu ter nenazadnje v Vadsteni, kjer njene korenine trdo povezujejo tam živeče Slovence.

»Lipa je mogočno drevo, ki lahko učaka stoletja. Naj bo to tudi navdih za povezanost Slovencev na Švedskem, v slovenskem jeziku, še na mnoga leta« je svoj nagovor zaključil veleposlanik.

Slovence na Švedskem je k temu, naj prenesejo slovensko kulturo in znanje slovenskega jezika na naslednike, pozval tudi na prireditvi, s katero se je ob slovenski glasbi zaključilo letošnje srečanje v Vadsteni.