Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
12.12.2013  

Sprejem v počastitev Dneva enotnosti in samostojnosti ter prednovoletno srečanje s slovensko skupnostjo na Danskem

Na veleposlaništvu v Kopenhagnu smo v sredo 11. decembra 2013 priredili sprejem v znak počastitve Dneva enotnosti in samostojnosti Republike Slovenije za tukaj živečo slovensko skupnost, in za prijatelje Slovenije in Danske. Zelo številčno skupnost, ki se je udeležila sprejema je nagovoril veleposlanik Kajzer, ki je vsem prisotnim čestital ob prazniku, in poudaril enotnost, ki nas je Slovence povezala pred 23 leti, ko smo se odločili za samostojno in suvereno državo. Dejal je, da je potrebno enotnost in sodelovanje krepiti tudi sedaj, ko se Slovenija in naš narod sooča z nelahkimi preizkušnjami. Na ta način bomo lažje našli konsenz glede poti naprej, s tem pa bomo tudi okrepili notranjo kohezijo družbe. Ob tem je pokazal na pozitivne izkušnje držav nordijsko-skandinavske regije, ki imajo zelo učinkovit model upravljanja družbe, temelječ na visoki stopnji osebne odgovornosti ter na enakih izhodiščnih možnostih za vse. 

Ob tem, ko se je zahvalil za prijazen odziv na povabilo ambasade, da vsi, ki bodo prišli na sprejem prinesejo tudi okrasek za našo skupno novoletno jelko, in s tem izkažejo privrženost krepitvi naše slovenske skupnosti na Danskem, je veleposlanik na kratko predstavil tudi prioritetne aktivnosti ambasade. Le-te se ob dejstvu, da veleposlaništvo od lanskega leta ob rezidenčni Danski pokriva še šest drugih držav regije, usmerjajo v krepitev sodelovanja z vsemi državami akreditacije, posebej pa se veleposlaništvo angažira v smeri povečevanja gospodarskega sodelovanja, kjer je še veliko neizkoriščenih možnosti. Obenem je veleposlanik predstavil tudi aktivnosti v smeri, da veleposlaništvo v še večji meri postane  povezovalni element za okrepljeno sodelovanje znotraj slovenske skupnosti, in za ohranjanje slovenskega jezika in običajev med mlado generacijo. V tem smislu si veleposlaništvo prizadeva, da bo že v prihodnjem letu v Kopenhagnu zaživel dopolnilni pouk oz. tečaj slovenskega jezika na ambasadi. 

Pred pogostitvijo, kjer se je veleposlanik, in njegova družina tudi osebno angažiral pri pripravi domače slovenske hrane, kjer niso manjkale niti domače kranjske klobase, kislo zelje, repa, in pražen krompir po koroško z ocvirki, je vsem prisotnim zaželel blagoslovljene Božične praznike ter veliko sreče in zdravja v letu, ki prihaja.