Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
03.12.2013  

Srečanje veleposlanika z vodstvom Filološke fakultete Univerze v Vilni in slovensko lektorico

V torek 26. novembra 2013 se je veleposlanik Kajzer, ki je v ponedeljek 25. novembra svečano predal akreditivna pisma predsednici Litve, v Vilni sestal z vodstvom Filološke fakultete Univerze v Vilni, in sicer z dekanom Filološke fakultete Univerze v Vilni, doc. dr. Antanas Smetona ter prodekankama doc. dr. Nijole Juchnevičiene in prof. dr. Regina Rudaityte. Sestanku sta prisostvovali tudi profesorica doc. dr. Jelena Konickaja in gospa Lara Pižent, lektorica za slovenščino na Univerzi v Vilni. 

V pogovoru, ki je potekal v zelo odprtem in prijateljskem vzdušju so litovski sogovorniki predstavili aktivnosti Filološke fakultete ter se zahvalili Sloveniji, ki skrbi za vzdrževanje lektorata, za podporo pri izvajanju študijskega programa. V pogovoru je veleposlanik izrazil zahvalo za sodelovanje ter poudaril, da bo Slovenija tudi v prihodnje po svojih močeh zagotavljala podporo študiju oziroma lektoratu slovenščine na Filološki fakulteti. Ob tem se je tudi zahvalil slovenski lektorici ge. Lari Pižent in izrazil pričakovanje, da se bo delo na slovenskem lektoratu uspešno nadaljevalo tudi v prihodnje. Ob tem je veleposlanik ponudil pomoč veleposlaništva, ki sicer deluje nerezidenčno iz Danske, da se še intenzivirajo aktivnosti vezane na kulturne dogodke, ki jih v preteklosti preko lektorata slovenščine zelo uspešno organizirali v Vilni. 

Kot eno izmed možnosti za sodelovanje v prihodnjem letu, kjer bi lahko ustvarili skupne sinergije in dodano vrednost za vse deležnike, ki delujemo na področju krepitve sodelovanja med Slovenijo in Litvo, je veleposlanik omenil organizacijo skupnega poslovno-kulturnega dogodka, kjer bi ob ciljno usmerjeni poslovni konferenci v Vilni, kjer se bi predstavili slovenski gospodarstveniki, organizirali tudi kulturno prireditev, z degustacijo slovenskih vin in kulinarike.    

Vabimo vas, da obiščete FB stran »Slovensko-litovska obzorja«, kjer objavljajo vse, kar se v Litvi dogaja v povezavi s slovenščino, slovensko literaturo, kulturo in Slovenijo nasploh.