Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
25.11.2013  

Veleposlanik Kajzer svečano predal poverilnice predsednici republike Litve

Veleposlanik Tone Kajzer je v ponedeljek 25. novembra 2013 v Vilni predal poverilnice njeni ekscelenci Dalii Grybauskaitė. V daljšem pogovoru je veleposlanik predsednici Litve prenesel pozdrave slovenskega predsednika Boruta Pahorja in želje za prosperiteto Litve in za razvoj bilateralnega sodelovanja med državama. Obenem je veleposlanik predsednici Litve iskreno čestital za uspešno predsedovanje Svetu EU in ob izvolitvi za nestalno članico varnostnega Sveta Združenih narodov. 

Predsednica Litve in veleposlanik Kajzer sta se v pogovoru dotaknila tudi uspešnega bilateralnega sodelovanja med državama, kjer sta posebej izpostavila zelo pozitivne trende v gospodarski menjavi med državama, predsednica Litve pa se je zahvalila Sloveniji za podporo v času Litovskega predsedovanja Svetu EU, ki se bo izteklo konec letošnjega leta. Ob tem je poudarila, da so bile za Litvo izjemno pozitivne slovenske izkušnje iz predsedovanja Svetu EU v letu 2008. Kljub ne preveč vzpodbudnim izgledom ob prihajajočem Vrhu vzhodnega partnerstva, ki bo potekalo konec tega tedna v Litovski prestolnici se je predsednica Litve zahvalila za podporo Slovenije in izrazila dobrodošlico slovenski delegaciji, ki se bo pod vodstvom predsednice slovenske vlade udeležila omenjenega vrha.

Veleposlanik Kajzer je ob zaključku pogovora, ki je potekal v zelo prijateljskem in odprtem vzdušju, ki sicer veže Slovenijo in Litvo še iz časa osamosvajanja, predsednici Litve zagotovil, da bomo v prihodnjem še okrepili aktivnosti veleposlaništva v smeri nadaljnje rasti sodelovanja in krepitve prijateljstva med Slovenijo in Litvo. 

Veleposlanik Kajzer je ob tem danes v Litovski prestolnici opravil tudi več delovnih pogovorov s sogovorniki v Ministrstvu za zunanje zadeve Litve, kjer so bile v ospredju teme vezane na trenutne izzive, ki so pred Evropsko unijo ter teme vezane na predloge za nadaljnjo okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama, kjer že za spomladi prihodnjega leta načrtujemo izvedbo nekaterih konkretnih projektov, vključno z organizacijo Baltskega poslovnega foruma v Ljubljani. 

Novico o predaji akreditivov so objavili tudi na spletni strani litovske predsednice.