Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
23.11.2012  

Svetovni dnevi slovenskega dokumentarnega filma - od 26. novembra do 3. decembra 2012

Projekt v številkah:

9 dokumentarnih filmov

99 prevodov filmov

21 tujih jezikov  

39 učiteljev slovenščine, ki so s svojimi študenti prevajali in organizirajo Svetovne dneve na tujih univerzah

69 jezikovnih pregledovalcev

240 prevajalcev - študentov slovenščine na univerzah po svetu

V okviru programa Slovenščina na tujih univerzah, ki povezuje skoraj 60 univerz po svetu in deluje v okviru Centra za slovenščino kot drugi/tuji jezik pri Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, pripravljamo v letu 2012 nov mednarodni kulturni projekt, tokrat pod naslovom Svetovni dnevi slovenskega dokumentarnega filma. Projekt bo za javnost v obliki filmskih večerov izveden v tednu od 26. novembra do 3. decembra 2012 na več kot 50 univerzah po svetu. Cilj projekta je tuji javnosti predstaviti slovensko kulturo, jezik in literaturo s pomočjo kakovostnih dokumentarnih filmov, zato v projektu kot glavni partner sodeluje Radiotelevizija Slovenija, poleg tega pa še producentske hiše Luksuz produkcija, VPK, Vertigo/Emotion film in Fabula Ljubljana. Obenem smo želeli kar čim več filmov prevesti in podnasloviti v tujih jezikih in na ta način na filmske večere pritegnili še več obiskovalcev. Tako že od začetka leta 2012 na lektoratih slovenščine učitelji slovenščine s svojimi študenti dokumentarne filme prevajajo v tuje jezike, organizirali so prevajalske delavnice in krožke, na RTV pa filme podnaslavljajo in pripravljajo DVD-je.

Skupaj z učitelji slovenščine na univerzah po svetu smo za projekt izbrali devet dokumentarnih filmov z različnih področij: Plečnik : Fabiani (arhitektura, umetnost), Toporišič - Samotni hodec skozi neprijazni čas (jezikoslovje in znanost; o jezikoslovcu Jožetu Toporišiču), Aleksandrinke, 20. stoletje Jurija Gustinčiča (novinarstvo, slovenska in svetovna politika), V letu hip-hopa (o sodobni slovenski glasbi – rapu, hip hopu itn.), Mila, naša Mila - Z okusom po grenkem (gledališče, literatura; o igralki in pesnici Mili Kačič); Ivana Kobilca - portret slikarke (umetnost, slikarstvo), Spomini med koši - Ivo Daneu (šport) in Zadnji čoln – Presihajoče jezero (naravna dediščina; o Cerkniškem jezeru).

Projekt, ki že petič po vrsti poteka pod krovnim imenom Svetovni dnevi, je tudi tokrat zelo obsežen in organizacijsko zahteven, zato bodo pri organizaciji filmskih večerov poleg tujih univerz sodelovala tudi slovenska diplomatsko-konzularna predstavništva po svetu. Organizatorji bomo pripravili gradivo o filmih in produkciji dokumentarnih filmov v Sloveniji, za medijsko pokritost projekta pa bodo poskrbeli na RTV Slovenija s svojimi dopisništvi po svetu. Na ta način bomo dosegli kar največjo odmevnost v mednarodnem in slovenskem prostoru ter široko udeležbo na filmskih večerih.

 

Koordinator projekta:

·                  Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Oddelek za slovenistiko, Center za slovenščino kot drugi/tuji jezik, program Slovenščina na tujih univerzah

Sodelujoči v projektu:

·                  RTV Slovenija, Kulturni in umetniški program

·                  tuje univerze, kjer potekajo lektorati in študiji slovenščine

·                  Ministrstvo za zunanje zadeve RS

·                  Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS

·                  Luksuz produkcija

·                  VPK

·                  Vertigo/Emotion film

·                  Fabula Ljubljana

·                  Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu