Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
18.04.2012  

Slovenska violončelistka Nika Brnič s kvartetom »Inegal« in islandskim opernim pevcem Andrijem Björnom Robertssonom nastopila v Reykjaviku

Veleposlaništvo RS v Kopenhagnu je v sodelovanju z Margret Gudjonsdottir, voditeljico umetniškega programa cerkve "Langholtskirkja" v Reykjaviku, podprlo nastop slovenske violončelistke Nike Brnič na koncertu kvarteta »Inegal«, ki je bil 6. aprila v islandskem glavnem mestu. Kvartet Inegal sestavljajo, poleg slovenske violončelistke, še islandski in nemški glasbeniki. Koncertu kvarteta Inegal v cerkvi Langholtskirkja se pridružil še Andri Björn Robertsson, znani islandski operni pevec, med drugimi učenec Kiri Te Kanawe in Jose Carrerasa.

 

Nika Brnič študira v Nemčiji na Visoki šoli za glasbo Franz Liszt v Weimarju (podiplomski študij violončela) ter na Visoki šoli za glasbo v Lübecku (podiplomski študij komorne glasbe).

Po končani Poljanski gimnaziji v Ljubljani, se je Nika Brnič vpisala na Visoko šolo za glasbo v Lübecku ter hkrati študirala tudi na ljubljanski akademiji za glasbo, kamor je bila s statusom izjemno nadarjene sprejeta s 16 leti. Na Akademiji za glasbo je leta 2007 diplomirala z odliko. V času študija je med drugim prejela tudi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani.

Cerkev Langholtskirkja, ki prireja redne cikle klasične glasbe kot tudi sodobne - npr. koncert najbolj popularne islandske pevke Björk - sodi med prepoznavna kulturna središča Islandije. Redne klasične koncerte obišče okoli 200 do 350 obiskovalcev. Ti koncertni imajo zvesto in raznovrstno publiko. Koncert kvarteta Inegal, 6. aprila letos, pa je še posebej vzbudil pozornost islandske publike, ker je s kvartetom nastopil znani islandski operni pevec Andri Björn Robertsson.