Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
10.01.2012  

GreenLight WorldFlight - Matevž Lenarčič bo ponovno poletel okrog sveta

Nova zgodba

V prvih dneh leta 2012 se je Matevž Lenarčič zopet odpravil na samotni polet okrog sveta, vendar tokrat v zahodni smeri. Leti v izjemno lahkem, komaj 290 kg težkem letalu svetovno uveljavljenega proizvajalca lahkih letal Pipistrel. Letalo Virus-SW 914 je najhitrejše letalo v svoji kategoriji na svetu, ki porabi najmanj goriva na preleteno razdaljo. Njegove sposobnosti so bile dvakrat dokazane na Nasinem tekmovanju v Ameriki, kjer je letalo dve leti zapored prejelo prestižne nagrade za svoje izjemne lastnosti.

Novo poslanstvo

Letenje okrog sveta v majhnem letalu ima za Matevža Lenarčiča globok smisel. Nizko nad površino, z občutkom, da se planet suče pod letalom, vendar dovolj hitro, da Zemlja v enem zamahu razkrije vse svoje skrivnosti. Te skrivnosti bo Matevž shranil v fotografske zapise. Na večini fotografij bodo voda ali posledice njenega delovanja. Zaradi različnih agregatnih stanj, različne kvalitete in razporeditve, ima skoraj tretjina človeške populacije omejen ali celo onemogočen dostop do zdravih pitnih virov. Z malo volje, vedenja, občutka in solidarnosti je za vsakega od nas na tem planetu dovolj vode in hrane.

Matevž Lenarčič in njegova ekipa javnost o razvoju dogodkov vsakodnevno obvešča preko bloga. Na spletni strani projekta so objavljanje tudi fotografije in sistem za neposredno spremljanje poteka leta. Preko svojih komunikacijskih orodji javnost obveščata tudi Slovenska turistična organizacija in Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje.