Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
14.05.2019  

Zakaj so čebele pomembne?

Kopenhagen, 13. maj 2019 - Veleposlaništvo Slovenije v Kopenhagnu je v prostorih Evropske agencije za okolje danes organiziralo dogodek z naslovom »Why Bees Matter?" (Zakaj so čebele pomembne?), s katerim je pred prihajajočim svetovnim dnevom čebel 20. maja želelo poudariti pomen čebel in drugih opraševalcev za okolje, proizvodnjo hrane in trajnostni razvoj. Govorniki, ki so se odzvali vabilu veleposlaništva, so se na prireditvi osredotočili na ozaveščanje o opraševalcih, ki imajo poglavitno vlogo pri ohranjevanju zdravega planeta in človeštva.

Dogodek za promocijo čebel in opraševalcev, ki ga je organiziralo veleposlaništvo in v svojih prostorih gostila Evropska agencija za okolje, sta z uvodnima nagovoroma odprla Hans Bruyninckx, izvršni direktor Evropske agencije za okolje in veleposlanik Slovenije v Nordijskih državah Edvin Skrt, ki sta se osredotočila na aktualne okoljske izzive in pomen ozaveščanja o vlogi čebel in drugih opraševalcev, kot tudi trajnostnega kmetijstva za trajnostno okolje.

Vujadin Kovačević iz Direktorata za okolje Evropske komisije je na konferenci v Kopenhagnu predstavil pobudo Evropske komisije, s strateškimi cilji in nizom ukrepov, ki jih morajo sprejeti EU in njene države članice, da bi odpravile upad opraševalcev v Evropi in prispevale k prizadevanjem za njihovo globalno ohranjanje. Pobuda določa ukrepe v okviru treh prednostnih nalog, in sicer: 1. Izboljšanje poznavanja vzrokov za upadanje opraševalcev, njegovih vzrokov in posledic, 2. Reševanje vzrokov upada opraševalcev in 3. Ozaveščanje družbe in spodbujanje sodelovanja.

Prof. Lučka Kajfež Bogataj iz Biotehnične univerze v Ljubljani in članica mednarodnega odbora za podnebne spremembe je prisotne seznanila z zaskrbljujočimi posledicami človeškega vpliva na okolje, ki ogroža tudi življenja opraševalcev in poudarila, da še ni prepozno za spremembe, a le v primeru, če bomo ukrepali takoj in na vseh ravneh, od lokalne do globalne. Skozi celostno in sistemsko reorganizacijo tehnoloških, gospodarskih in družbenih dejavnikov, vključno s paradigmami, cilji in vrednotami je naravo še vedno mogoče ohraniti, obnoviti in uporabljati trajnostno je poudarila prof. Bogataj. Novi ekonomski modeli, manj zanašanja na BDP, medvladna osredotočenost na okolje in pregled vrednot, ki koncepta sreče ne bodo  tesno povezovali z materialnimi dobrinami, so ključne naloge za doseganje tega cilja, je zaključila gostja iz Slovenije.

V razpravi, ki jo je moderirala vodja za odnose z javnostmi Evropske agencije za okolje Katja Rosenbohm  so poleg Kovačevića in prof. Bogatajeve sodelovala še Lars Fischer, ljubiteljski čebelar, dvakratni prejemnik nagrade za najboljši med na največjih tekmovanjih na svetu, Lise Hansted, postdoktorska raziskovala na Oddelku za rastline in okolje Univerze v Kopenhagnu ter John M. Christensen, regionalni direktor Programa Združenih narodov za okolje v Evropi. V živahni razpravi so razpravljavci obravnavali zlasti kako na čebele in opraševalce vplivajo klimatske spremembe, intenzivno kmetijstvo, uporabe pesticidov in drugi posegi v okolje. Dotaknili so se razmerja med gojenimi čebeljimi družinami in divjimi čebelami ter drugimi opraševalci, kjer so menili, da ne gre iskati ravnovesja med enimi in drugimi, ampak zagotoviti ustrezen prostor za vse opraševalce, ki imajo za trajnostni razvoj izjemen pomen.

Panelisti so si bili soglasni, da je potrebno omejiti uporabo pesticidov ter zmanjšati število posegov v naravno okolje. Poleg tega je izrednega pomena tudi ozaveščanje o biotski raznovrstnosti za vse opraševalce.

Dogodek se je zaključil s sprejemom, na katerem je bila organizirana pokušina različnih vrst slovenskega in danskega medu.