Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
27.03.2019  

Konzultacije na teme Evropske unije na Finskem

Helsinki, 25. in 26. marec 2019 - Državni sekretar v Kabinetu predsednika vlade mag. Igor Mally in generalni direktor direktorata za Evropsko unijo ministrstva za zunanje zadeve mag. David Brozina sta v Helsinkih opravila konzultacije na teme Evropske unije, s poudarkom na prioritetah finskega predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2019 in pripravah na slovensko predsedovanje Svetu Evropske unije v letu 2021.


Državni sekretar Mally in njegov finski gostitelj Kare Halonen sta v pogovorih posebno pozornost posvetila finskim pripravam in (nacionalnim) prioritetam predsedovanja, med katerimi so zlasti rast notranjega trga EU, varnost, migracije in klimatske spremembe. Izmenjala sta stališča obeh držav na večletni finančni okvir EU in možne časovne okvirje sprejetja. Pozornost sta posvetila še vedno nepredvidljivemu razpletu izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije in njegove posledice in se osredotočila na tematike, ki bi jih lahko Slovenija pri svojih vsebinskih prioritetah od Finske nasledila in nadaljevala v času slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Državnega sekretarja Mallyja je sprejel tudi stalni državni sekretar v finskem zunanjem ministrstvu Matti Anttonen, ki je predstavil zlasti zunanjepolitične prioritete finskega predsedovanja EU. Poudarjeni so bili prijateljski dvostranski odnosi med podobno mislečima državama, ki vzdržujeta reden politični dialog in krepita sodelovanje v gospodarstvu in na nekaterih drugih področjih.

Generalni direktor Brozina je opravil konzultacije z generalno direktorico za Evropo v finskem zunanjem ministrstvu Pilvi-Sisko Vierros-Villeneuve, s katero sta poleg dvostranskega sodelovanja med državama posebno pozornost posvetila zlasti državam Zahodnega Balkana, nadaljnji širitvi EU, odnosom med EU in Kitajsko in procesu odločanja na področju skupne zunanje in varnostne politike EU.

V okviru konzultacij je bila posebna pozornost posvečena izmenjavi izkušenj iz priprav na logistični vidik predsedovanja.