Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
28.02.2019  

Veleposlanik Edvin Skrt je predal poverilno pismo predsedniku Islandije

Reykjavik, 27. februar 2019 - Veleposlanik Edvin Skrt se je srečal s predsednikom Islandije Guðnijem Thorlaciusom Jóhannessonsom in mu predal poverilno pismo, s katerim ga je predsednik Slovenije Borut Pahor imenoval za izrednega in pooblaščenega veleposlanika Slovenije na Islandiji.

Edvin Skrt je islandskemu predsedniku prenesel pozdrave slovenskega predsednika in ponovil njegovo vabilo na obisk v Slovenijo.

V pogovoru sta veleposlanik in islandski predsednik poudarila skupne interese in podobna stališča dveh manjših držav, ki sta zavezani multilateralizmu. Spomnila sta se dogodkov iz časa demokratičnih sprememb v Evropi pred skoraj 30-imi leti, ki jih islandski predsednik dobro pozna tudi kot zgodovinar in dober poznavalec teh procesov. Veleposlanik je poudaril hvaležnost Slovenije za islandsko zgodnje mednarodno priznanje Slovenije konec leta 1991. V pogovoru sta se dotaknila aktualnih globalnih varnostnih, ekonomskih in demokratičnih izzivov, s katerimi se sooča Evropa in globalni svet kot tudi izzivov, ki jih prinaša povečano turistično povpraševanje. Veleposlanik je na prošnjo predsednika predstavil slovenski pogled na razmere v državah Jugovzhodne Evrope.

Veleposlanik Skrt je po predaji poverilnic v Reykjaviku gostil sprejem, na katerem je gostom iz islandskega zunanjega ministrstva in diplomatskega zbor v Reykjaviku v nagovoru predstavil slovensko-islandske odnose in področja interesa za krepitev sodelovanja. Prav tako je predstavil pobudo Zelena skupina (Gree n Group), v kateri si skupaj z Islandijo (poleg Kostarike, Singapurja, Združenih arabskih emiratov in Zelenortskih otokov) prizadevamo za krepitev ozaveščanja o podnebnih spremembah, trajnostnem upravljanju z vodo in drugimi viri ter krožno gospodarstvo.

Veleposlanik Edvin Skrt je s predajo poverilnih pisem na Islandiji zaključil postopke akreditacij v vseh državah Nordijske regije. Veleposlaništvo Republike Slovenije, ki ima sedež v Kopenhagnu, je poleg Islandije pristojno za Dansko, Finsko, Norveško in Švedsko.

Foto: Gunnar Geir Vigfusson