Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
22.02.2019  

Veleposlanik Edvin Skrt je slovesno predal poverilna pisma švedskemu kralju

Stockholm, 21. februar 2019 - Veleposlanik Edvin Skrt je predal poverilna pisma njegovemu veličanstvu kralju Karlu XVI Gustavu Švedskemu.

Na uradni avdienci v kraljevi palači v Stockholmu je veleposlanik kralju prenesel osebne pozdrave predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. V pogovoru so bile posebej poudarjene prijateljske vezi med Slovenci in Švedi ter izzivi, ki jih človeštvu prinašajo klimatske spremembe.

Veleposlanik je po predaji poverilnic gostil sprejem za predstavnike švedskega zunanjega ministrstva in predstavnike drugih ministrstev ter diplomatski zbor držav Evropske unije, kjer je v nagovoru poudaril dosedanje tesne vezi med Slovenijo in Švedsko, podobna stališča in vrednote, zavezanost vladavini prava, demokraciji in multilateralizmu ter interes za nadaljnje tesno sodelovanje. Slovensko skupnost na Švedskem je izpostavil kot posebno vez med državama.

Posebej se je zahvalil kolegom iz švedskega ministrstva za zunanje zadeve ter kraljevega protokola za njihovo toplo gostoljubje in priprave na predajo poverilnih pisem.

Foto: Sanna Argus Tirén, avtorske pravice: Kungl. Hovstaterna/Royal Court.