Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
20.02.2019  

Predsednik vlade Marjan Šarec na delovnem obisku na Finskem

Helsinki, 19. februar 2019 - Predsednik Vlade RS Marjan Šarec je opravil delovni obisk na Finskem, kjer ga je gostil predsednik Vlade Republike Finske Juha Sipilä.

Premierja Slovenije in Finske sta potrdila odlične odnose med državama in se zavzela za nadaljnjo krepitev sodelovanja na ekonomskem in drugih področjih skupnega interesa. Potrdila sta obojestranski interes za vzdrževanje političnega dialoga med državama na najvišji ravni.

V pogovoru sta premierja veliko pozornosti namenila aktualnim razmeram v Evropski uniji s poudarkom na prednostnih nalogah finskega predsedovanja Svetu EU, ki bo v drugi polovici leta 2019. Premier Šarec je ob tem pozdravil osredotočenost bodočega finskega predsedstva na za Unijo pomembne tematike, kot so poglabljanje enotnega trga, varnost, krožno in digitalno gospodarstvo, krepitev zunanje trgovine ter podnebne spremembe. Ob tem je poudaril, da je ob poglabljanju enotnega trga nujno treba odpraviti tudi obstoječe ovire na notranjem trgu, ki omejujejo čezmejni pretok oseb, blaga in storitev.

Posebno pozornost sta premierja namenila tudi aktualnemu vprašanju izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije ter pogajanjem o naslednjem večletnem finančnem okviru. Strinjala sta se, da imata Slovenija in Finska zelo sorodne interese in poglede na prihodnost Evropske unije.

Predsednik vlade se je v sklopu obiska srečal tudi z vodstvom Evropskega centra odličnosti za zoperstavljanje hibridnim grožnjam, kjer se je seznanil z delovanjem in prioritetami centra. Slovenija bo letos intenzivirala aktivnosti za pridružitev temu centru.

Ob robu delovnega srečanja se bo premier Šarec udeležil tudi delovne večerje predsednikov vlad Belgije, Danske, Estonije, Finske, Nizozemske in Slovenije, namenjene izmenjavi stališč o stanju v Evropski uniji pred neformalnim zasedanjem voditeljev 9. maja v romunskem Sibiu.