Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
22.05.2018  

Srečanje z norveško zunanjo ministrico in udeležba veleposlanika na praznovanju nacionalnega praznika Norveške

Veleposlanik Kajzer se je v Oslu udeležil srečanja z norveško zunanjo ministrico Ine Soreide in ministrom za razvojno sodelovanje na katerem sta sogovornika predstavila prioritete norveške zunanje politike. Razvojni minister je posebej spregovoril o prioritetah na področju zagotavljanja razvojne in humanitarne pomoči, kjer je Norveška v ospredju pobude za ustanovitev mednarodnega sklada zaupanja za zaščito morja in oceanov ter pripravlja novo strategijo na področju humanitarne pomoči.
Veleposlanik Kajzer se je v kratkem komentarju zahvalil gostiteljem za povabilo ter na kratko predstavil pobudo za zaščito čebel oz. Svetovni dan čebel, ki je bil razglašen na pobudi Slovenije in s podporo mednarodne skupnosti znotraj OZN.
Zunanja ministrica je spregovorila o mednarodnih temah posebej pa je predstavila stališča Norveške vezano na sodelovanje z EU znotraj EEA , obenem pa je spregovorila tudi o varnostni politiki kjer Norveška ostaja privržena članica NATO in kjer je ministrica poudarila, da je NATO veliko več kot le vojaška povezava. Norveška v NATO vidi politično povezavo držav in partnerk, ki jih družijo enake vrednote, spoštovanje človekovih pravic, vladavina prava ter liberalna demokracija.
Veleposlanik Kajzer, ki se je v družbi častnega konzula v Oslu Knuta Oreja in soproge udeležil tudi svečanosti ter tradicionalne otroške parade,ki vsako leto poteka pred kraljevo palačo, se je ob tem v imenu Slovenije tudi vpisal v zlato knjigo kjer je v imenu Slovenskega naroda zaželel prosperiteto in blaginjo za prijateljsko Norveško.
Ob udeležbi na svečanem sprejemu, kii ga je za veleposlanike gostila zunanja ministrica Soreide je beseda tekla o sodelovanju na dvostranskem in multilateralnem področju in znotraj EU/EEA sodelovanja kjer ima Slovenija na voljo sredstva iz t.i. norveškega finančnega mehanizma. Ob tem je veleposlanik obvestil o skorajšnjem kulturnem dogodku, ko bo Oslo obiskal pisatelj Drago Jančar ter izrazil interes za skorajšnji obisk ministrice Soreide v Sloveniji.