Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
11.05.2018  

Odprtje dveh konzulatov Republike Slovenije na Finskem na čelu s častnima konzulkama

Slovenija je s svečano predajo patentnih pisem obema častnima konzulkama s strani veleposlanika Kajzerja, in s skromnim kulturnim programom kjer so nastopile slovenske študentke iz Univerze Sibelius dne 8 maja 2018 v prestolnici Finske odprla dva konzulata, ki jih vodita častni konzulki v Helsinkih in v Lahtiju.


Na slovesnosti, ki je potekala v centru Helsinkov v poslovni zgradbi Sanomatalo na sedežu podjetja Giganti katerega predsednica uprave je častna konzulka v Helsinkih gospa Irmeli Rytkönen sta  zbrane goste iz sveta politike, gospodarstva in medijev nagovorila veleposlanik Kajzer in v imenu finske države šef diplomatskega protokola veleposlanik Matti Heimonen. 

 
V nagovorih, ko je veleposlanik Kajzer na kratko spregovoril tudi o pomenu zaščite čebel, ko bomo 20 maja obeležili Svetovni dan čebel, je bilo izpostavljeno zelo dobro dvostranske sodelovanje na političnem in gospodarskem področju. Sodelovanje med Finsko in Slovenijo se krepi, in državi sta tesni partnerki znotraj EU povezave.


Svečanosti v Helsinki, kjer so bili od gospodarstvenikov posebej vidni visoki predstavniki podjetja Gorenje, in lokalna predstavnica podjetja Krka, so se udeležili tudi finski poslovneži in člani vodstva društva prijateljev Slovenia-Seura in Združenja staršev slovenskih otrok.


Veleposlaništvo je pri tem organiziralo še ločeno slovesnost v mestu Lahti, ob odprtju konzulata, ki ga vodi aktivna podjetnica slovenskega rodu Andreja Valtanen, kjer so bili opravljeni ločeni pogovori z vodstvom mesta predvsem na teme gospodarskega sodelovanja.  


Konzulata Slovenije, ki jih vodita ženski predstavnici finskih poslovnih krogov, kjer je gospa Valtanen tudi zelo aktivna članica vodstva Združenja staršev slovenskih otrok bosta po naši oceni prispevala k rasti stikov in sodelovanja med državama, kjer velja posebej opozoriti, da se sodelovanje med Slovenijo in Finsko v zadnjem času krepi posebej na gospodarskem področju. Konzulata bosta promovirala tudi sodelovanje na področju  kulture kjer na Finskem že sedaj zelo aktivno deluje prvi predsednik društva finsko-slovenskega prijateljstva gospod Kari Klemela, ki je prevajalec in založnik in je v finski jezik prevedel številna dela slovenskih pisateljev.