Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
30.04.2018  

Veleposlanik Kajzer in soproga na srečanju tujih veleposlanikov v predsedniški palači pri predsedniku Finske

Veleposlanik Kajzer se je na povabilo finskega predsednika v spremstvu soproge udeležil svečane večerje v predsedniški palači v Helsinkih. Srečanje za vse vodje tujih diplomatsko- konzularnih predstavništev predsednik Finske sicer priredi vsako leto, in na njem predstavi najpomembnejše zunanjepolitične prioritete.

Predsednik Sauli Niinistö je v nagovoru veleposlanikom v prvi vrsti izpostavil naraščajoče izzive mednarodnega varnostnega okolja, ki zahtevajo skupno delo in prizadevanja za iskanje miroljubnih rešitev. Pri tem je izpostavil veliko odgovornost, ne samo stalnih članic Varnostnega sveta OZN, ampak vseh deležnikov v mednarodnem prostoru, za bolj učinkovito delovanje mednarodnih multilateralnih institucij, ki so platforma za mednarodni dialog in za iskanje rešitev. Posebej je spregovoril tudi o območju Arktike, ki vse bolj postaja torišče  energetskih in geo-političnih interesov največjih mednarodnih sil, in kjer si Finska, ki do 2019 predseduje Arktičnemu svetu, zavzema za dialog in sodelovanje.   

V nagovoru je omenil tudi temno stran iz Finske zgodovine. Finska namreč letos obeležuje 100 letnico krvave državljanske vojne, kjer pa so se na Finskem po besedah predsednika na odkrit in transparenten način znali soočiti s travmami iz preteklosti, ki jih danes kot družbo ne delijo več. V tem smislu Finci izpostavljajo lastno izkušnjo, ki potrjuje nujnost odkritega dialoga na vseh ravneh, saj lahko le slednji, ob vodenju odgovorne in aktivne politike vodi v kompromis in v izgradnjo zaupanja in stabilnosti, kar je tudi najpomembnejši princip finske zunanje politike.

Veleposlanik Kajzer je ob tej priložnosti, ko je v Helsinkih opravil še druga srečanja v Uradu predsednika Finske in v Ministrstvu za zunanje zadeve kjer je predal vabilo za udeležbo na BSF2018 predsedniku Finske, v kratkem pogovoru s predsednikom Niinistöm ponovil že odprto povabilo s strani predsednika Pahorja, da obišče Slovenijo. 

Ob priložnosti obiska v Helsinkih se je veleposlanik Kajzer udeležil tudi brifinga v Ministrstvu za zunanje zadeve, ki ga je vodil zunanji minister Timo Soini in na katerem je bil predstavljen tudi koncept Business Finland.