Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
16.04.2018  

Udeležba veleposlanika na srečanju Upravnega odbora Slovenske zveze na Švedskem

Veleposlanik Kajzer se je na povabilo predsednika Slovenske zveze na Švedskem in v družbi častnega konzula Slovenije iz Lunda Dr. Daria Kriza udeležil zasedanja Upravnega odbora slovenske zveze na Švedskem.
Veleposlanik je na srečanju na kratko predstavil aktivnosti ambasade v lanskem letu, ko smo s Švedsko tudi skozi obiske na ravni predsednika vlade in ministra za obrambo Švedske in zunanjega ministra Slovenije, ki se je lansko leto junija v spremstvu poslovne delegacije mudil na obisku v Stockholmu, okrepili politični dialog in poglobili partnerstvo med državama.


Ob tem je izrazil še posebno zadovoljstvo, da se krepi medsebojna gospodarska menjava, kjer je Švedska tudi najpomembnejša gospodarska partnerka Slovenije v nordijsko-skandinavski regiji. 
Pri tem se je veleposlanik v pogovoru s predsednikom zveze in z vodstvom izrazil podporo predstavljenim in načrtovanim aktivnostim za 2018/2019 in izrekel zahvalo dosedanjemu delovanju slovenske zveze na Švedskem posebej na področju ohranjanja slovenskega jezika in kulture in na področju širitve kulturno-poslovnih povezav med Slovenijo in Švedsko.


Ob tem so bili predlagani tudi nekateri morebitni skupni projekti promocije slovenske kulture in literature na Švedskem, ko se bo preverila možnost realizacije obiska slovenskega pisatelja Jančarja v 2019, in ko bi lahko že v letošnjem letu v sodelovanju med ambasado in zvezo promovirali sodelovanje s Švedsko v okviru obeležitve Svetovnega dneva čebel, ki bo potekal 20 maja 2018.


Vodstvo Zveze se je pri tem veleposlaniku, ki v letošnjem letu zaključuje mandat  zahvalilo za zelo dobro in aktivno sodelovanje z ambasado, kljub dejstvu, da se Švedsko pokriva nerezidenčno. V znak zahvale in dobrega sodelovanja je bilo veleposlaniku podeljeno tudi priznanje s strani zveze.


Veleposlanik je ob zahvali za podeljeno priznanje potrdil, da bo dobro sodelovanje s slovensko skupnostjo na Švedskem pri utrjevanju slovenskih "korenin" na Švedskem še naprej ena od prioritet delovanja ambasade. V tem smislu je beseda po uradnem zaključku srečanja tekla tudi o prihodnjih kulturno-gospodarskih projektih sodelovanja med Uradom za Slovence, veleposlaništvom in konzulatom v Lundu ter slovensko skupnostjo na Švedskem.