Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
16.04.2018  

Veleposlanik Kajzer na srečanju veleposlanikov članic EU z vodstvom Združenja švedskih industrij

Veleposlanik Kajzer se je v Stockholmu udeležil srečanja z vodstvom Združenja švedskih industrij kjer so predsednik združenja g. Persson in ožje vodstvo predstavili gospodarsko situacijo na Švedskem in poglavitne izzive, med drugim tudi s pomanjkanjem kvalificirane delovne sile, s katerimi se soočajo podjetniki na Švedskem.


Predstavljena so bila globalna gibanja in zelo pozitivni gospodarski kazalci na ravni EU, kjer je vodstvo Švedskih industrij ocenilo, da se globalna gospodarska in socialna situacija izboljšuje, obenem pa se povečujejo razlike znotraj posameznih držav. Švedska kot odprto gospodarstvo z visoko izvozno naravnanostjo pri tem ostaja privržena principu globalizacije, ki povečuje specializacijo na globalni ravni, in paradigmi proste trgovine in nasprotuje protekcionističnim ukrepom.


Beseda je tekla tudi o prihajajočih volitvah na Švedskem kjer si Združenje švedskih industrij prizadeva, da se v center politične debate uvrstijo teme, ki vplivajo in bodo imele vpliv na krepitev konkurenčnosti Švedske, kot je npr. potrebna reforma izobraževalnega sistema, in učinkovitejše delovanje sistema javnega zdravstva ter uravnoteženost javne porabe. Veleposlanik Kajzer je ob robu srečanja opravil krajši pogovor z vodstvom Švedskih industrij kjer je izpostavil zelo spodbudne kazalce v medsebojni menjavi, kjer se je predvsem poveča slovenski izvoz na Švedsko, obenem pa so bili omenjeni tudi nekateri konkretni sektorji (op. digitalizacija, logistika, lesno predelovalna industrija in turizem), kjer se ponujajo tudi priložnosti za Švedske investicije v Sloveniji.

 Ob robu udeležbe na srečanju z vodstvom Združenja švedskih industrij je veleposlanik Kajzer opravil še druga srečanja in pogovore tako v Ministrstvu za zunanje zadeve in v Kabinetu predsednika vlade Švedske.