Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
23.09.2013  

Srečanje veleposlanika z vodstvom Poslovno razvojnega centra v danskem mestu Herning

Veleposlanik Kajzer se je v petek 20. septembra, ob robu udeležbe na Evropskem prvenstvu v odbojki, na našo pobudo srečal z vodstvom Poslovno razvojnega centra v mestu Herning in vodstvom regionalne pisarne Invest in Denmark.

V daljšem pogovoru so sogovorniki predstavili model delovanja Poslovno razvojnega centra, kjer na eni skupni lokaciji, v neposredni soseščini Univerze v Herningu, deluje več kot 70 manjših in srednjih podjetij. Gre za uspešen poslovno-izobraževalno-razvojni koncept, kjer skozi skupne panožne platforme manjša in srednja podjetja tudi delijo določen del stroškov za razvoj in raziskave. Obenem pa se na tej platformi tudi povezujejo z lokalno skupnostjo in Univerzo v Herningu na segmentu razvoja aplikativnih znanj. Osnovno poslanstvo Centra je sicer skrb za rast in razvoj podjetništva na lokalni ravni ter povezovanje inovativno usmerjenih podjetnikov, znanstvenikov-raziskovalcev, študentov ter zagotavljanje platforme za povezovanje manjših in srednjih podjetij. Obenem Center v sodelovanju z organizacijo Invest in Denmark skuša v lokalno okolje pritegniti čim več tujih investicij, skrbi pa tudi za promocijo internacionalizacije podjetij iz lokalnega okolja, kjer živi cca 160.000 prebivalcev.

Veleposlanik Kajzer je sogovornikoma predstavil poglavitne parametre slovenskega izvozno orientiranega gospodarstva, ki ima interes za nadaljnjo intenzivno internacionalizacijo tudi na nordijsko-skandinavskih trgih. Kot panoge, kjer bi lahko identificirali  skupni interes za sodelovanje med slovenskimi in danskimi manjšimi in srednjimi podjetji so  bile predstavljene tudi zelene tehnologije za ravnanje in predelavo odpadkov ter tehnologije za pridobivanje energije iz obnovljivih virov, in pa razvoj tekstilne panoge, kjer ima mesto Herning dobre izkušnje s prilagajanjem nekdaj zelo pomembne panoge, ki je samo v Herningu zaposlovala več tisoč delavcev.

V pogovoru je veleposlanik sogovornikoma predal tudi gradiva nekaterih slovenskih podjetij, ki so se obrnile na veleposlaništvo Slovenije na Danskem s prošnjo za pomoč pri vzpostavitvi ciljno naravnanih poslovnih kontaktov. Danska sogovornika sta v pogovoru izrazila interes za izvedbo follow-up pogovorov potem, ko bodo interes za sodelovanje predstavili konkretnim podjetjem, ki so del Poslovno razvojnega centra v Herningu. Več informacij o Poslovno razvojnem centru je sicer dosegljivih na povezavi http://www.erhvervsraadet.dk/utilities/in-english.aspx