Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
16.09.2013  

Obisk slovenskih dijakov in vodstva društva slovensko-danskega prijateljstva na veleposlaništvu v Kopenhagnu

 

Foto (Dijaki in vodstvo društva slovensko-danskega prijateljstva so se zbrali v atriju zgradbe kjer se nahaja ambasada, kjer jih je pozdravil veleposlanik)Veleposlaništvo Slovenije v Kopenhagnu so tudi letos obiskali slovenski dijaki in profesorji, ki so v organizaciji društva slovensko-danskega prijateljstva obiskali Dansko. V sklopu enotedenskega obiska na Danskem so si dijaki ogledali glavne znamenitosti te ustavne monarhije ter se poučili o zgodovini in razvoju Danske, ki je danes znotraj kroga nordijsko-skandinavskih držav tudi ena najbolj razvitih in konkurenčnih držav. Dijaki so v spremstvu profesorjev in vodstva slovensko-danskega prijateljstva obiskali tudi Gimnazijo v mestu Helsingor in tradicionalno priredili t.i. slovenski večer, kjer so predstavili slovenske narodne običaje. 

 

 

 

 

 

Foto (V atriju pred veleposlaništvom se je razlegala slovenska pesem)Dijaki so ob obisku veleposlaništva v atriju zgradbe veleposlaništva pripravili kratek kulturni program ter zapeli nekaj slovenskih domoljubnih pesmi, ki jim je pritegnil tudi veleposlanik. Slovenska pesem, ki se je razlegala v neposredni bližini kraljeve palače, kjer je locirano veleposlaništvo pa je pritegnila pozornost tako s strani mimoidočih kot zaposlenih v poslovni zgradbi kjer se nahaja slovensko veleposlaništvo. Ob obisku prostorov veleposlaništva, kjer so veleposlanik Kajzer in ekipa veleposlaništva v lastni režiji tudi pripravili skromno pogostitev je bilo dijakom in vodstvu društva slovensko danskega prijateljstva predstavljen delokrog delovanja veleposlaništva ter prioritetne aktivnosti tega slovenskega predstavništva, ki sedaj – po zaprtju ambasad na Švedskem in na Finskem – ostaja edino predstavništvo Slovenije v nordijsko-baltski regiji.

 

 


Foto (Nagovor veleposlanika ob skromni pogostitvi, ki jo je pripravila ekipa ambasade)Veleposlanik je v kratkem nagovoru, ko se je zahvalil predsedniku društva g. Benediku poudaril, da veleposlaništvo izjemno ceni aktivnosti društva, saj se skozi aktivnosti kot je vsakoletno gostovanje dijakov profesorjev in članov društva, ki ga sestavljajo tako Slovenci kot Danci, krepi sodelovanje ter širijo krogi prijateljstva med državama.  Dodal je, da so mladi ljudje med katerimi se spletejo nove povezave in prijateljstvo dejanski temelj ter zagotovilo, da se bo sodelovanje med Slovenijo in Dansko, ki poteka na zelo visoki ravni medsebojnega spoštovanja in razumevanja, krepilo tudi naprej.