Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
09.07.2013  

Nastopi Folklorne skupine Emona na Finskem

Slovenska Folklorna skupina Emona se med 2. in 11. julijem 2013 mudi na turneji na Finskem. V okviru le-te je 2. julija 2013 nastopila na poletnem festivalu Espan Lava v Helsinkih, kjer je v osrednjem parku Esplanadi v Helsinkih v enournem nastopu navdušila domačo finsko javnost in številne turiste, ki se v teh dneh mudijo v Helsinkih. Predstavo si je ogledalo tudi večje število na Finskem živečih Slovencev.

Foto: Helena Päätalo, Slovenia Seura

 

Folklorna skupina Emona s plesnimi koreografijami pokriva skoraj vse slovenske pokrajine. Tako prikazuje plese iz Štajerske, Koroške, Goričkega, Prekmurja in Razkrižja, Pastirske bloške plese, Goriške plese, plese iz okolice Trsta, Rezijanske plese, plese iz Bele Krajine ter plese iz Gorenjske. Koreografije se ponašajo z avtentičnostjo, a hkrati privlačnostjo za gledalce, kar vedno znova dokaže njihov odziv.

 

V Helsinkih je Folklorna skupina posebej navdušila občinstvo s plesom korintskih plesalcev iz Štajerske ter plesom iz Prekmurja, ki prikazuje obiranje grozdja ob plesanju, ob tem pa tudi predstavlja značilnosti madžarske manjšine, ki živi na tem področju.

Foto: Helena Päätalo, Slovenia Seura

 

 

 

Narodni in tamburaški orkester sta nepogrešljiva spremljevalca folklorne skupine, ki izvajata tudi samostojne točke.

Foto: Helena Päätalo, Slovenia Seura

 

Skupina Emona trenutno nadaljuje obisk Finske, kjer se je med 3. in 6. julijem 2013 udeležila festivala folklornih skupin Siilifolk v mestu Siilinjärvi, med 7. in 11. julijem 2013 pa se predstavlja še na festivalu v Kaustinenu.

 

O Folklorni skupini Emona:

Folklorno skupino Emona je leta 1967 ustanovila skupina ljubiteljev folklore z dr. Brunom Ravnikarjem, častnim članom CIOFF-a, na čelu. Poimenovali so jo po Emoni, rimski naselbini na območju današnje Ljubljane. Poleg veselega druženja in sklepanja novih prijateljstev člani folklorne skupine ohranjajo bogato slovensko kulturno dediščino ter jo radi prenašajo med ljudi in jih s plesom, petjem in ljudsko glasbo razveseljujejo.

 

Skupina danes šteje več kot 80 članov. Sestavljajo jo plesalci, narodni in tamburaški orkester ter nekateri posamezniki, ki pomagajo pri delovanju skupine.

 

Folklorna skupina Emona je redna gostja različnih folklornih festivalov tako doma kot v tujini. Kanček slovenskih ljudskih običajev je do sedaj že predstavila po celi Evropi, v ZDA, Alžiriji, Egiptu ter celo na Japonskem in v Severni Koreji. Za svoje delo, umetniško vrednost, izvirnost in izvedbo so člani skupine prejeli različna priznanja in nagrade. Letos jeseni se bo Folklorna skupina Emona predstavila na Kitajskem.