Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
04.07.2011  

Pred potovanjem pravočasno preverite veljavnost svojih dokumentov

Državljani Republike Slovenije lahko z veljavno osebno izkaznico potujete v Avstrijo, Andoro, Belgijo, Bolgarijo, Bosno in Hercegovino, Ciper, Češko, Črno Goro, Dansko, Estonijo, Finsko, Francijo, Grčijo, Hrvaško, Irsko, Italijo, Islandijo, Latvijo, Litvo, Luksemburg, Madžarsko, Malto, Makedonijo, Nemčijo, Nizozemsko, Norveško, Poljsko, Portugalsko, Romunijo, Slovaško, Srbijo, Španijo, Švedsko, Švico, Veliko Britanijo. Za obisk drugih držav morate imeti veljaven potni list.

Vlogo za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice lahko vložite na kateri koli upravni enoti. Priporočamo vam, da vlogo za izdajo novega dokumenta vložite vsaj 14 dni pred potovanjem.

Posebno pozornost je potrebno nameniti tudi veljavnosti potovalnih dokumentov otrok. Otrok, ki potuje v tujino, potrebuje za prehod meje svoj potni list oz. osebno izkaznico (če se v državo lahko potuje tudi z osebno izkaznico).

Vlogo za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice za otroka vloži njegov starš oz. zakoniti zastopnik na kateri koli upravni enoti. Vlogi za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice je potrebno priložiti v uničenje star dokument (če ga je otrok imel) in fotografijo otroka v velikosti 3,5 x 4,5 cm oz. ustrezno potrdilo fotografa o izdelani e-fotografiji. Otrok, ki je starejši od 8 let in se praviloma že zna podpisati, mora biti zaradi preverjanja istovetnosti in zaradi podpisa navzoč ob vložitvi vloge. Ob izdaji biometričnega potnega lista po dopolnjenem 12. letu starosti se otroku odvzame tudi dva prstna odtisa. 

Otroku do dopolnjenega tretjega leta starosti se izdata potni list oz. osebna izkaznica z veljavnostjo 3 let, otroku od 3. do 18. leta starosti pa z veljavnostjo 5 let.