Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
07.07.2017  

Uradni obisk zunanjega ministra z gospodarsko delegacijo na Švedskem

Veleposlanik Kajzer je sodeloval v delegaciji ob uradnem obisku ministra za zunanje zadeve RS na Švedskem, ki se je v Stockholmu mudil 27. junija 2017 v spremstvu ciljne poslovne delegacije iz Slovenije. 

V okviru obiska se je slovenski zunanji minister srečal z gostiteljico švedsko zunanjo ministrico Margot Wallström in s podpredsednikom švedskega parlamenta Söderjem. S sogovorniki je minister obravnaval dvostranske odnose, ki so odlični in brez odprtih vprašan, poseben poudarek pa je bil dan obeležitvi 25 let od sklenitve diplomatskih odnosov med državama.

Obravnavano je bilo tudi sodelovanje na EU ravni in ostale relevantne teme, kjer so se sogovorniki dotaknili tudi sodelovanja na področju človekovih pravic, švedska stran pa je predstavila izkušnje iz časa predsedovanja VS OZN kot nstalna članica.

V okviru uradnega obiska MZZ Erjavca na Švedskem je veleposlaništvo v sodelovanju z Business Sweden organiziralo tudi ciljni poslovni dogodek s poudarkom na e-upravi in e-zdravju. V okviru poslovnega dogodka je bila predstavljena tudi slovenska pobuda za izvedbo projekta s področja uvajanja zmogljivih mobilnih komunikacijskih storitev za deležnike s področja javne varnosti ter zaščite in reševanja.
Pred zaključkom obiska je minister obiskal še podjetje Ericsson in se na slovenskem konzulatu, ki ga vodi častni konzul srečal s slovensko skupnostjo ter poslovnimi deležniki iz Slovenije in Švedske.

Ob izjemno uspešnem uradnem obisku ministra in ob produktivnih političnih pogovorih je bilo obenem izraženo zadovoljstvo, da se poslovno sodelovanje med Slovenijo in Švedsko krepi, kjer nas veseli, da se je gospodarska menjava med državama v letu 2016 povečala za več kot 14%.