Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
23.06.2017  

Sprejem ob dnevu državnosti in predstavitev slovenske kulture in gospodarstva

Veleposlanik Kajzer in soproga sta v četrtek, 22. junija 2017 v Kopenhagnu priredila sprejem v znak počastitve 26-letnice državnosti Republike Slovenije in 25-letnice diplomatskih odnosov med Slovenijo in Dansko.

Sprejem na katerem smo ob vhodu postavili tudi del razstave Les25/Wood25 ter lepo oblikovan poslovni kotiček, in predstavili slovenska podjetja in turistično ponudbo, je tako kot lansko leto - zahvaljujoč dobrim odnosom s komandantom in vodstvom kompleksa Kastellet – že tradicionalno potekal v vojaško-zgodovinskem kompleksu Kastellet, ki je najstarejša ohranjena trdnjava v Evropi.

Svečanega sprejema, ki smo ga tudi letos organizirali zahvaljujoč pomoči zainteresiranih slovenskih podjetij, se je udeležilo več kot 150 povabljenih gostov, tujih veleposlanikov, vojaških atašejev, diplomatov in danskih prijateljev iz sveta politike, medijev, kulture in gospodarstva kot tudi na Danskem živečih Slovencev. Ti so se ob prihodu vpisali v knjigo, kamor so zapisali tudi svoje vtise in misli.

Otvoritev dogodka je obeležila slovenska glasbenica Eva Vrtačnik s svojo izvedbo slovenske in danske himne na oboi ter v duetu. Nato je prisotne na kratko nagovoril veleposlanik Kajzer, ki je v nagovoru na kratko predstavil prizadevanja Slovencev za lastno državo in orisal prehojene poti Slovenije od osamosvojitve do danes ter našo pripadnost članstvu v EU in NATO. Poudaril je potrebno po nadaljnji krepitvi sodelovanja na ravni EU in pri tem izpostavil program Erasmus, ki je dejavnik povezovanja in prenosa znanja med mlado generacijo Evropejcev.

Veleposlanik se je ob tem, ko je predstavil prioritete dela veleposlaništva, še posebej zahvalil vodstvu kompleksa Kastellet, in pa ekipi veleposlaništva in vojaškemu atašeju polkovniku Rožancu za udeležbo in za pomoč pri organizaciji sprejema.

Goste je povabil, da si ogledajo poslovni kotiček, in se seznanijo s slovensko turistično ponudbo. Znotraj poslovnega kotička kjer so bile na voljo vse relevantne informacije je posebno pozornost pritegnil razstavljeni izdelek (retro hladilnik) podjetja Gorenje. Priložnost smo izkoristili tudi za predstavitev izjemnih slovenskih vin in pa tradicionalne slovenske potice, najnovejše "soft power", ki jo ima Slovenija. Pri tem smo dolžni zahvalo podjetju Mlinotest, ki je prijazno prispevalo nekaj kosov potice.