Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
04.04.2018  

Veleposlanik Kajzer na srečanju veleposlanikov EU s predsednikom švedskega parlamenta Urbanom Ahlinom

Veleposlanik Kajzer se je v Stockholmu na povabilo veleposlanika Bolgarije predsedujoče EU udeležil srečanja s predsednikom švedskega parlamenta Urbanom Ahlinom. Na srečanju je sogovornik spregovoril o EU temah kjer je izpostavil interes Švedske za ohranitev tesne povezave z Združenim kraljestvom po Brexit, in kjer je izpostavil tudi stališča Švedske glede ostalih vidikov EU sodelovanja vključno s podporo nadaljnji širitvi EU. 


Predsednik parlamenta je spregovoril tudi o drugih aktualnih temah vključno z situacijo na korejskem polotoku, na Bližnjem vzhodu in vključno z  odnosi z Rusijo ter o sodelovanju z ZDA, kjer se je pred kratkim na obisku mudil PV Švedske. Predstavil je tudi notranjepolitično situacijo na Švedskem kjer bodo jeseni potekale parlamentarne volitve in kjer sam ne bo več kandidiral.


Veleposlanik Kajzer je v kratkem pogovoru predsednika parlamenta na njegovo prošnjo seznanil z notranjepolitično situacijo v Sloveniji, obenem pa ga je spomnil na odprto vabilo za obisk Slovenije. Sogovornik je dejal, da mu je žal, da letos ni mogel uradno obiskati Slovenije v kapaciteti predsednika parlamenta, in kjer se bo zavzel, da pride do obiska na ravni predsednika parlamenta po volitvah.

Veleposlanik Kajzer je ob obisku Stockholma opravil še ostala pomembna srečanja tako v Kabinetu predsednika vlade kot v MZZ, obenem pa se je srečal še z direktorjem Inštituta za mednarodne odnose. V popoldanskem času je opravil še pogovor s predstavnikom vodstva Slovenskega društva v Stockholmu kjer je beseda tekla o sodelovanju z ambasado pri različnih projektih kulturne in tudi gospodarske promocije na Švedskem, kjer v zadnjem času beležimo zelo spodbudne gospodarske rezultate