Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
05.02.2018  

Udeležba veleposlanika na svečani inavguraciji predsednika Finske

Veleposlanik Kajzer se je v Helsinkih udeležil svečane inavguracije predsednika Finska Saulija Niinista, ki je bil z veliko večino ponovno izvoljen za predsednika Finske. Inavguracija je potekala s svečano sejo finskega parlamenta in s sprejemom za tuje veleposlanike v predsedniški palači.


V finskem parlamentu je poslance in predsednika najprej nagovorila predsednica parlamenta. Sledila je svečana prisega in nagovor predsednika Niinista. Slednji je izpostavil ključne vrednote finske družbe in izrazil zadovoljstvo, da je Finska najbolj stabilna država na svetu, saj je to po njegovi oceni odraz dejstva, da finska družba deluje, in da politika skozi skrb za skupne zadeve gradi zaupanje v družbi. Pri tem je opozoril na spoštovanje in dialog z drugače mislečimi ter skrb za tiste, ki so se znašli na družbenem robu.

 
Predsednik se je dotaknil se je tudi ključnih notranjih in zunanjih, tako regionalnih in globalnih izzivov kjer je izpostavil EU kot ključni okvir za uresničevanje gospodarskih in varnostnih interesov Finske, obenem pa je spregovoril tudi o potrebi po reformi OZN in po okrepljenem dialogu med Zahodom in Vzhodom, kjer se bo Finska še naprej odgovorno angažirala. Govori ob inavguraciji so dosegljivi na spodnji spletni strani http://www.tpk.fi/public/default.aspx?culture=en-US&contentlan=2


Veleposlanik Kajzer je ob sprejemu v predsedniški palači vpisal čestitke Slovenije v zlato knjigo, in predsedniku Niinistu, ob osebni čestitki in ob čestitkah in pozdravih s strani predsednika RS, kjer je bilo izraženo strinjanje glede zelo dobrih in prijateljskih odnosov med državama, prenesel tudi odprto povabilo finskemu predsedniku za obisk Slovenije.