Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
14.12.2017  

Obeležitev dneva samostojnosti in enotnosti in prednovoletno srečanje slovenske skupnosti na Danskem

Veleposlaništvo RS na Danskem je v torek, 12. decembra 2017, ob obeležitvi dneva samostojnosti enotnosti Republike Slovenije priredilo koncert za slovensko skupnosti in prijatelje Slovenije, ki je potekal v Švedski cerkvi v Kopenhagnu.

Prisotno slovensko skupnost, kjer je se slovenosti udeležil tudi slovenski častni konzul s soprogo, je nagovoril veleposlanik Kajzer. V nagovoru se je zahvalil za številno udeležbo in poudaril pomen enotnosti slovenskega naroda leta 1990 in odločitve o samostojnosti, ki je tlakovala pot k neodvisni slovenski državi. Ob tem je spomnil na prehojeno pot in dosežke Slovenije ter poudaril, da sedanji izzivi, ki so pred Slovenijo in Evropo, ponovno kličejo k enotnosti. Vsem prisotnim je ob tem zaželel veliko osebne in družinske sreče ob prihajajočih praznikih in izrazil najboljše želje za srečno zdravo in uspešno novo leto.

Letošnjega srečanja v znak počastitve Dneva samostojnosti in enotnosti se je udeležilo veliko število predstavnikov slovenske skupnosti tako iz Danske, kakor tudi iz sosednje Švedske. Ob tem smo bili izjemno veseli, da smo uspeli na enem mestu zbrati tako starejšo in najizkušenejšo generacijo Slovencev na Danskem, kakor tudi malo mlajšo in najmlajšo generacijo, kar nas utrjuje v prepričanju, da so "slovenske korenine" na Danskem zelo razvejane in globoke.

Z vami delimo nekaj utrinkov s srečanja, na katerem ni manjkalo doma pripravljene hrane kot tudi potice ter domačih piškotov, za kar gre zahvala tako veleposlaniku kot soprogi in celotni ekipi veleposlaništva, ki je pomagala pri organizaciji in izvedbi tega sedaj že tradicionalnega vsakoletnega srečanja.