Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
27.11.2017  

Poslovna konferenca v Reykjaviku in obeležitev vzpostavitve 25. obletnice diplomatskih odnosov med Slovenijo in Islandijo

Letos mineva četrt stoletja od vzpostavitve diplomatskih odnosov med  Slovenijo in Islandijo, ki je bila tudi prva država iz nordijskega kroga, ki je priznala samostojnost in suverenost Slovenije.

Ob tej obletnici smo na našo pobudo v Reykjaviku 23. novembra 2017 organizirali manjšo poslovno konferenco in svečani sprejem, obenem pa so potekali še dvostranski pogovori z vodstvom MZZ Islandije ter z vodstvom islandske Gospodarske zbornice, kjer so bili obravnavani dvostranski politični in gospodarski odnosi ter teme vezane na Brexit in prihodnje sodelovanje znotraj evropskega gospodarskega prostora, kjer Islandija kot članica povezave EFTA, podobno kot Norveška, pomembno prispeva h krepitvi kohezije znotraj EU skozi t.i. norveški finančni mehanizem oz. skozi t.i. EEA Grants. 


Na poslovni konferenci, kjer je sodelujoče podjetnike in slovenske ter islandske institucionalne deležnike najprej nagovoril veleposlanik Kajzer je bilo predstavljeno poslovno in investicijsko okolje v Sloveniji s strani direktorja SPIRIT. Obenem je ekonomska svetovalka orisala osnovne značilnosti v medsebojni menjavi, kjer ob sicer skromni trgovini beležimo dober porast sodelovanja na področju turizma. 
Na poslovni konferenci se je predstavilo tudi podjetje Gorenje, ki zelo uspešno deluje na Islandiji ter podjetje Kompas, ki s svojim islandskim partnerjem krepi sodelovanje. Ob vsebinskih področjih kjer so še neizkoriščene priložnosti je bilo omenjeno področje obnovljivih virov energije oz. predvsem geotermalna energija za daljinsko ogrevanje ter področji digitalizacije in trajnostnega turizma.

Na svečanem sprejemu, ki so se ga udeležili številni ugledni gostje iz sveta islandske politike, gospodarstva in medijev ter predstavniki lokalnih oblasti se je veleposlanik Kajzer zahvalil državnemu sekretarju Sturli Sigurjonssonu, namestniku zunanjega ministra, ki je v imenu islandske vlade prisostvoval dogodku, in nagovoril prisotne.


Pri tem sta tako veleposlanik Kajzer kot državni sekretar Sigurjonsson izpostavila dobro sodelovanje med državama znotraj evropskega gospodarskega prostora ter partnerstvo znotraj zavezništva NATO in pa trdne vezi, ki so se vzpostavile med državama v zadnjih 25 letih. Veleposlanik Kajzer se je ob tem za sodelovanje zahvalil tudi častnemu konzulu, ki se bo v kratkem upokojil ter sicer maloštevilnim predstavnikom slovenske skupnosti, ki pa so zelo aktivni na poslovnem področju.

Povabljenim gostom, kjer se je sprejema med drugim udeležila tudi predsednica mestnega sveta islandske prestolnice Reykjavik smo za pokušino predstavili vrhunska slovenska vina obenem pa so gostje zelo pohvalili odlično slovensko potico, ki vse bolj postaja prepoznavni znak Slovenije in naše izvrstne kulinarike. 


Z obema dogodkoma, ki sta bila zelo dobro obiskana, in z vsebinskimi pogovori tako v zunanjem ministrstvu kot na gospodarski zbornici smo okrepili dinamiko medsebojnega prijateljskega dialoga kjer si bomo prizadevali, da bi že v prihodnjem letu prišlo do realizacije obiska na visoki politični ravni.