Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
09.05.2017  

Veleposlanik Kajzer na srečanju veleposlanikov držav članic EU s predsednikom Finske

Veleposlanik Kajzer se je na povabilo veleposlanika Nizozemske, v imenu predsedujoče države EU Malte, v Helsinkih udeležil srečanja in pogovora s Saulijem Niinistöm, predsednikom Finske. Finski predsednik je na srečanju največ časa posvetil predstavitvi prioritet finskega predsedstva Arktičnemu svetu, ki se bo začelo v sredini maja letos. V tej zvezi je poudaril, da imajo klimatske spremembe velik vpliv na območje Arktike zato bodo v času predsedovanja največ pozornosti posvetili okoljskim temam. Pri te je pomembno, da se implementira dogovor iz Pariza, kjer bo izjemno pomembno sodelovanje na globalni ravni.


V daljšem pogovoru, kjer je veleposlanik Kajzer izpostavil tudi zaskrbljujočo situacijo v Makedoniji in na Zahodnem Balkanu je beseda tekla še o odnosih med EU in Turčijo ter Rusko federacijo. Ob zaključku srečanja je veleposlanik Kajzer v kratkem pogovoru predsedniku Finske ponovil čestitke ob 100 obletnici suverenosti Finske ter se zavzel za nadaljnjo krepitev partnerskega sodelovanja med Slovenijo in Finsko, ki letos obeležujeta 25 let od sklenitve diplomatskih odnosov.

Veleposlanik Kajzer je ob obisku finske prestolnice opravil še pogovore v kabinetu predsednice finskega parlamenta v povezavi z njenim skorajšnjim obiskom v Sloveniji, obenem pa je opravil še pogovor v Ministrstvu za izobraževanje kjer je predal vabilo za srečanje na drugo svetovno konferenco o odprtih izobraževalnih virih, ki bo septembra potekala v Sloveniji pod pokroviteljstvom UNESCO.