Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
02.05.2017  

Postavitev razstave Les25 v Kopenhagnu

V petek 28. aprila 2017 je na Inštitutu za gozdarstvo, naravo in biomaso potekala svečana otvoritev razstave Les 25. Razstavo, ki predstavlja Slovenijo kot državo povezano z naravo in gozdom in kot, poleg Švedske in Finske, eno izmed najbolj gozdnatih držav v Evropi, sta z nagovorom odprla veleposlanik Tone Kajzer in direktor Gozdarskega inštituta iz Ljubljane gospod Primož Simončič. Prisotne goste  sta nagovorila tudi direktor danskega inštituta Claus Beier in vodja projektov s področja gozdarstva gospa Vivian Johannsen.

Veleposlanik Kajzer je v nagovoru, ko je predstavil pomen povezanosti Slovencev in naše identitete z naravo in gozdom, izpostavil tudi pomen lesno predelovalne industrije in modernega oblikovanja iz lesa. Ob tem je poudaril, da si želimo s postavitvijo razstave še dodatno okrepiti pozitivno prepoznavnost Slovenije na Danskem ter posebej percepcijo Slovenije kot zelene in turistom prijazne dežele ter kot zanimive gospodarske partnerke, kjer lahko naše gospodarsko sodelovanje okrepimo tudi na področju  lesnopredelovalne industrije.

Pozitivna sporočila z interesom za nadaljnjo krepitev sodelovanja med Slovenijo in Dansko na področju gozdarstva in lesarstva, kjer so že v preteklosti potekali projekti sodelovanja na strokovni ravni in v okviru EU sta posredovala tudi direktor slovenskega gozdarskega inštituta in direktor danskega inštituta za gozdarstvo in biomaso. Sogovornika, ki sta se pred odprtjem razstave ob prisotnosti veleposlanika Kajzerja in sodelavcev sestala tudi na delovnem srečanju, sta ob tem izpostavila interes za nadaljnji razvoj konkretnih projektov sodelovanja tako na dvostranski kot evropski ravni.

Odprtja razstave, ki smo jo postavili v okviru obeleževanja 25 let od sklenitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Dansko, se je udeležilo večje število povabljenih gostov, med njimi tudi tuji veleposlaniki in predstavniki iz vrst danskih univerzitetnih in gospodarskih krogov. Prisotnim smo po svečanem odprtju razstave ponudili tudi kozarček slovenskega vina in domače slovenske narezke.  Razstava Les25 bo v prostorih danskega inštituta na voljo za ogled prihodnja dva tedna, ko se bo še za naslednja dva tedna preselila v prostore knjižnice v Frederiksbergu.