Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
02.05.2017  

Veleposlanik Kajzer in soproga na srečanju pri predsedniku Finske

Veleposlanik Kajzer in soproga sta se na povabilo finskega predsednika in soproge udeležila svečane večerje v predsedniški palači v Helsinkih. Finski predsednik sicer vsako leto priredi srečanje za vse vodje tujih diplomatsko konzularnih predstavništev na katerem predstavi najpomembnejše zunanjepolitične prioritete.

V letošnjem letu Finska sicer obeležuje 100 let samostojnosti in predsednik Niinistö je v nagovoru veleposlanikom posebej izpostavil spremenjeno mednarodno varnostno okolje in aktivnosti Finske na področju zunanje in varnostne politike, notranje varnosti in obrambe, v smeri prilagajanja tem okoliščinam.  Pri tem je posebej izpostavil  aktivni prispevek Finske k izboljšanju stabilnosti in varnosti v njeni neposredni soseščini, skozi vodenje odgovorne in aktivne politike in izgradnje stabilnosti, v smeri preprečevanja vojaških groženj in napetosti. Trajne rešitve je po oceni finskega predsednika mogoče doseči samo skozi dialog in kompromis, kar je najpomembnejši princip finske zunanje politike.

Veleposlanik Kajzer je ob tej priložnosti, ko smo v Helsinkih v sodelovanju s predstavništvom Evropske komisije predstavili slovenski film, predsedniku Finske v imenu Slovenije čestital ob 100 obletnici Finske in ga seznanil s prihajajočim uradnim obiskom predsednice parlamenta Finske v Sloveniji. V krajšem pogovoru je veleposlanik finskega predsednika spomnil tudi na odprto povabilo s strani predsednika Pahorja, da obišče Slovenijo. 

Ob priložnosti obiska v Helsinkih se je veleposlanik Kajzer udeležil še brifinga v Ministrstvu za zunanje zadeve, ki sta ga vodila namestnik zunanjega ministra in guverner Narodne banke Finske, obenem pa je v kabinetu Ministra za kmetijstvo in okolje predal povabilo slovenske ministrice za udeležbo na konferenci o krožnem gospodarstvu v Mariboru.