Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
21.04.2017  

Srečanje z norveško predsednico vlade in druga srečanja veleposlanika v Oslu, 19. april 2017

Veleposlanik Kajzer se je na povabilo predsednice vlade Norveške Erne Solberg udeležil srečanja in pogovora z veleposlaniki držav članic EU, ki je potekalo v uradnih protokolarnih prostorih norveške vlade.
Na srečanju je predsednica vlade predstavila nedavni obisk predsednika ameriškega Kongresa na Norveškem ter poglede na aktualne pereče mednarodne teme, vključno z odnosi med NATO in RF, kjer je izpostavila tudi potrebo po iskanju in uresničevanju bolj vključujočega modela globalizacije.

Obenem so bile na srečanju  obravnavane tudi teme povezane s sodelovanjem med EU in Norveško, kjer pomemben instrument sodelovanja predstavlja t.i. Norveški finančni mehanizem, ki prispeva k višji ravni kohezije v EU. Obravnavane so bile tudi druge teme, ki so povezane s sodelovanjem med EU in Norveško, vključno z migracijami in notranjim nadzorom mej ter izhodom Združenega kraljestva iz EU, kar bo imelo posledice tudi za prostotrgovinski sporazum z Norveško.

Norveška predsednica vlade, s katero je veleposlanik Kajzer ob robu srečanja opravil še krajši ločen pogovor, in prenesel pozdrave slovenskega predsednika vlade, je ob tem na kratko spregovorila tudi o notranjepolitični situaciji na Norveškem, kjer bodo septembra letos potekale parlamentarne volitve.
Veleposlanik Kajzer se je ob robu obiska v Oslu srečal še s sogovorniki v Ministrstvu za zunanje zadeve kjer je beseda tekla o dvostranskem in večstranskem sodelovanju ter o predvidenem podpisu Memoranduma v jesenskem terminu, ki bo Sloveniji omogočil črpanje sredstev iz t.i. Finančnega mehanizma za prihodnje obdobje. Veleposlanik se je srečal tudi z našim častnim konzulom gospodom Knutom Orejem, kjer je beseda tekla o načrtovanih projektih za nadaljnjo promocijo Slovenije in slovenskega turizma in gospodarstva na Norveškem in tudi v smeri krepitve obstoječih gospodarskih povezav ter iskanja novih poslovnih in naložbenih priložnosti.