Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
10.03.2017  

Konzultacije v. d. generalne direktorice za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo ga. Sabine Stadler Repnik v Stockholmu

Generalna direktorica za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo Sabina Stadler Repnik je bila 9. marca na delovnem obisku v Stockholmu. Dopoldan je obisk začela z obiskom v švedski vladni organizaciji za razvojno sodelovanje SIDA,  kjer je s Torgnijem Svenungssonom in njegovimi sodelavci izmenjala poglede in izkušnje s področja mednarodne razvojne pomoči. Slovenska stran je pokazala še posebej veliko zanimanja za švedske dobre prakse s področja vključevanja zasebnega sektorja v razvojno pomoč,  veliko govora pa je bilo tudi o delovanju na področju Zahodnega Balkana, saj si tako Slovenija kot Švedska prizadevata za čim hitrejši razvoj regije ter njeno  približevanje in vključevanje v evro-atlantske povezave, s ciljem ustvarjanja varnosti in stabilnosti v regiji.
 
Generalna direktorica je svoj obisk nadaljevala v Ministrstvu za zunanje zadeve Švedske, kjer se je najprej srečala z generalnim direktorjem za mednarodno razvojno sodelovanje Johannesom Oljelundom ter generalno direktorico za politične zadeve Anno-Karin Eneström. Poleg izmenjav pogledov in izkušenj s področja mednarodnega razvojnega sodelovanja, je švedska stran  predstavila svoje aktivnosti v Varnostnem svetu OZN, katerega Švedska je nestalna članica v obdobju 2017-2018,  slovenska stran pa po drugi strani svoje delovanje v Svetu za človekove pravice (Slovenija je članica Sveta ZN za človekove pravice v obdobju 2016-2018). Obe strani sta ugotovili veliko podobnih pogledov, še posebej na področju človekovih pravic in opolnomočenja žensk ter varstva okolja.

Z vodjem sektorja za razoroževanje Magnusom Hallgrenom je izmenjala mnenja o delu Wassenarskega aranžmaja, katerega splošni delovni skupini v letošnjem letu predseduje Slovenija ter tudi o jedrskem razoroževanju in problematiki.