Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
05.08.2021  

Slovenija bo s 16. avgustom 2021 začela uporabljati Elektronski obrazec za sledenje potnikov v letalskem in ladijskem prometu

Potnike, ki želijo potovati v Slovenijo obveščamo, da je bila na ravni Evropske unije razvita spletna aplikacija z elektronskim obrazcem za sledenje potnikov (t.i. digital Passenger Locator Form - dPLF), ki je na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Obrazec za sledenje potnikov se uporablja za lažje in hitrejše sledenje v primeru, da so potniki med potovanjem izpostavljeni okuženi ali bolni osebi z nalezljivo boleznijo Covid-19. Glavni namen obrazca je pomoč epidemiološki službi Nacionalnega inštituta za javno zdravje pri iskanju in hitri vzpostavitvi kontakta z bolnim ali okuženim potnikom in njegovimi stiki, da se prepreči nadaljnje širjenje bolezni, ter izmenjava podatkov preko EU sistema za zgodnje zaznavanje in odkrivanje nalezljivih bolezni (EWRS). 

Vsi potniki, ki bodo vstopali v Slovenijo z letalom ali ladjo od 16. avgusta 2021 naprej, bodo morali pred vstopom v državo izpolniti elektronski obrazec za sledenje potnikov (dPLF). Vsak potnik bo moral izpolniti ločen dPFL, tudi če potuje z družino ali kot del skupine. 

Tranzitnim potnikom, ki ostanejo v tranzitnem območju letališča, obrazca dPFL ne bo potrebno izpolniti, razen v primeru, če potnik iz kateregakoli razloga zapusti letališče. Obrazca prav tako ni potrebno izpolniti posadki letala ali ladje.  

Spletno stran Evropske unije, ki predstavlja enotno vstopno točko za zbiranje dPLF obrazcev najdete tukaj.  Dodatne informacije v slovenskem jeziku pa so dostopne na tej spletni strani.  

Za mednarodni letalski promet so odprte naslednje kontrolne točke: 

- Ljubljana (Brnik): Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana,
- Maribor (Slivnica): Letališče Edvarda Rusjana Maribor in
- Portorož (Sečovlje/Sicciole): Letališče Portorož.

Izven kontrolnih točk na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet je prestop meje dovoljen za letalski promet znotraj Evropske unije in schengenskega območja.

Na pomorskih povezavah za mednarodni pomorski promet sta kontrolni točki:

- Koper (Capodistria) - Mejni prehod za mednarodni pomorski promet in

- Piran (Pirano) - Mejni prehod za mednarodni pomorski promet).