Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
02.07.2021  

Obeležitev 30. obletnice države in začetek predsedovanja Slovenije Svetu EU

Veleposlaništvo v Kopenhagnu je 1. julija 2021 s koncertom No Borders Trio in sprejemom v znamenitem Langelinie Pavillonenu obeležilo 30. obletnico samostojnosti države in začetek predsedovanja Slovenije Svetu EU. Dogodka se je udeležilo 130 predstavnikov diplomatskega zbora, danskega javnega in zasebnega sektorja ter predstavnikov slovenske skupnosti. Udeležence dogodka sta v uvodu nagovorila veleposlanik Edvin Skrt in danski minister za zunanje zadeve Jeppe Kofod.

Veleposlanik Skrt je ob vstopu Slovenije v njeno četrto desetletje in ob štirih prednostnih vsebinskih sklopih slovenskega predsedovanja podal štiri sporočila. Prvo je bilo osredotočeno na dan državnosti, ki zaznamuje modrost, vizijo in enotnost Slovenije, da je pred 30 leti ubrala pravo pot evro-atlantskih povezav, s čimer je Slovenija postala država blaginje, demokracije in visoke ravni spoštovanja človekovih pravic in enakosti. Drugo sporočilo je bilo namenjeno dvostranskim stikom Slovenije z Dansko, ki ju vežejo tesni politični odnosi, vrednote in dobro gospodarsko sodelovanje. Obe državi se odlikujeta po inovativnih, visokotehnoloških in zelenih rešitvah, delita skrb za okolje in trajnostni razvoj. Ob tem je omenil pionirsko uporabo dveh električnih letal Pipistrel s strani danske vojske, državi sta združili moči tudi preko svojih odličnih kolesarjev, ki si pomagajo na letošnji dirki Tour de France.

V tretji točki je predstavil sodelovanje v okviru EU tria in prednostne naloge slovenskega predsedovanja. V četrti točki se je navezal na idejno zasnovo No Borders Tria, ki s svojo zasedbo in umetniškim programom predstavlja nemške, portugalske in slovenske barve predsedstvenega EU tria. Glasbeni trio simbolizira evropsko solidarnost in odprtost, ki ju ne bi smela omajati nobena kriza. Ob tem se je veleposlanik Skrt na kratko navezal še na projekt EuropeReadr, nato je besedo predal slavnostnemu govorniku, zunanjemu ministru Kofodu.

Minister Kofod je izrazil zadovoljstvo, da se lahko po tako dolgem času ponovno udeleži fizičnega dogodka, ki v času pandemije COVID-19 niso bili mogoči. Slovenija prevzema predsedovanje Svetu EU v veliki globalni krizi - kakor je v veliki ekonomski krizi predsedovala tudi prvič, leta 2008. S tem Slovenija postaja izvedenka za področje kriznega upravljanja. Gospodarsko okrevanje po pandemiji, krepitev odpornosti, zeleni prehod in vladavina prava so ene od osrednjih slovenskih prednostnih nalog predsedovanja, in vse omenjene teme so blizu in pomembne tudi za Dansko.

EU se mora okrepiti za odzivanje na naslednje krize, hkrati mora nadaljevati z mirnim, demokratičnim razvojem. Tudi EU se sooča s številnimi izzivi; vladavina prava je pod čedalje večjimi pritiski, sooča se s posledicami podnebnih sprememb, vojne in konflikti stopnjujejo migracijski pritisk na EU. Vezano na te osrednje izzive bo dansko zunanje ministrstvo avgusta predstavilo novo strategijo. Minister je omenil, da bodo med slovenskim predsedovanjem tekle razprave v okviru Konference o prihodnosti Evrope, ki ne smejo voditi v brezizhodno institucionalno razpravo, ampak morajo EU približati njenim ljudem. Konferenca mora potekati z ljudmi, za ljudi.

Minister Kofod se je ob koncu navezal na 30. obletnico slovenske samostojnosti, ki je lahko vzor za druge ljudi, ki hrepenijo po demokraciji in si jo želijo izboriti na miren način. Gre za model demokratične evolucije, pri čemer se ne sme jemati vrednot in neodvisnosti kot nekaj samoumevnega.