Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
13.09.2018  

Poslovna slovenska delegacija s področja robotike na Danskem

V mestu Odense na Danskem je 10. in 11. septembra potekal obisk slovenske razvojno-poslovne delegacijo s področja robotike, ki jo je organiziralo slovensko ministrstvo za zunanje zadeve s podporo javne agencije SPIRIT, Strateško razvojnim inovacijskim partnerstvom Tovarne Prihodosti (SRIP ToP) in Zavodom-Center slovenskega orodjarskega grozda Slovenije / Kompetenčni center Roboflex.  V delegaciji je sodelovalo 31 slovenskih udeležencev, med njimi predstavniki slovenskih podjetij, predstavniki fakultet, inštitutov ter podjetniških inkubatorjev.

Cilj dvodnevnega dogodka je bil povezati slovenske in danske deležnike s področja robotike z namenom oblikovanja prihodnjih skupnih projektov in partnerstev. Na danski strani sta pri organizaciji dogodka s slovenskim veleposlaništvom aktivno sodelovala  Združenje danskih inženirjev (The Danish Society of Engineers - IDA) in danski grozd s področja robotizacije Robocluster.
V okviru dvodnevnega programa so člani slovenske delegacije aktivno sodelovali na dogodku KM Fest, ki se je letos osredotočil na inovacije in vodenje projektov, čezmejno sodelovanje na področju robotike ter industrijo 4.0.
Drugi dan programa je potekal obisk sejma robotike R-18, ki ga je otvoril minister za zunanje zadeve Kraljevine Danske Anders Samuelson ter župan mesta Odense Peter Rahbæk Juhl. V okviru sejma R-18 je vzporedno potekal celodnevni slovensko-danski dogodek s področja dosežkov na področju robotike in avtomatizacije, ki ga je otvoril novoimenovani veleposlanik Edvin Skrt in na katerem so člani slovenske delegacije predstavili svoje dosežke in rešitve danskim zainteresiranim akterjem.