Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
29.08.2011  

Aarhus Festival 26.8.-4.9.2011

 Mesto Aarhus je dobilo ime po svoji legi ob rečni delti. Ob mestu se je razvilo največje dansko pristanišče, ki je pripomoglo k razcvetu in rasti mesta. Morje in reka sta bila torej ključnega pomena za nastanek in razvoj mesta.

Ko se danes sprehajamo po ulicah Aarhusa, pa ne začutimo morja in plaže. Do pred kratkim tudi reke ni bilo videti, saj je bila speljana v podzemnem kanalu. Pred nekaj leti so reko odprli, nabrežja spremenili v prijetne prostore za druženje in javni prostor ob njej je zaživel.

Tako so si mlade slovenske arhitektke in oblikovalke, ki delujejo pod imenom Prostorož (Maša, Ana in Alenka) zastavile vprašanje: kako bi bilo, če bi tudi plažo, ki je sedaj zaradi pristanišča strogo ločena od mestnega prostora, pripeljali bliže. Kako bi bilo, če bi lahko pod prsti čutili mivko; opazovali galebe; poslušali kako vihrajo zastave v vetru; se skrili v prijetna zavetrja in zraven poslušali koncert?

Trg  Klostertorvet so v času festivala spremenile v plažo. Trg so prekrile z 90 m3 mivke. S študenti arhitekture so izdelale sodobne košare (strandkorb) za na plažo. Na trg so namestile zastave. Oder, bar in skladišča so naredile iz lesenih ali kovinskih paličij, ki spominjaljo na lesene konstrukcije objektov iz plaž severnega morja. Za strehe, zastave, zastore, košare za na plažo, so uporabile tekstil, ki so ga vpele v omenjena paličja. Z izbiro tekstila so ustvarile prepoznavno podobo festivala, občutek plaže pa ustvarja zvok tekstila, ki plapola v vetru.