Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
18.05.2011  

7. tradicionalni Slovenski vikend na Univerzi v Vilni, Litva

Na Filološki fakulteti Univerze v Vilniusu je 14. in 15. maja letos potekal tradicionalni 7. Slovenski vikend, ki sta ga skupaj z litovskimi študenti slovenščine organizirali dr. Jelena Konickaja, vodja slovenističnega študija Filološke fakultete, in Lara Pižent, prof. slovenščine in lektorica na omenjeni fakulteti. Slovenski vikend 2011 je potekal v okviru 100-letnice Cankarjeve Lepe Vide pod naslovom: "Dramatika na Slovenskem“. Posebne gostje študentov v Vilniusu so bile: znana gledališka in filmska igralka ter dramatičarka Dragica Potočnjak, doc. dr. Katja Mihurko Poniž in doc. dr. Danila Zuljan Kumar z Univerze v Novi Gorici.

Ob slovesni otvoritvi Slovenskega vikenda, 14. maja, sta študente pozdravila prodekanka Filološke fakultete Univerze v Vilniusu prof. dr.  Regina Rudaityte, doc. dr. Katja Mihurko Poniž z Univerze v Novi Gorici in namestnica veleposlanika Republike Slovenije mag. Stanka Tadin. Študentje 3. letnika slovenistike na Filološki fakulteti so v nadaljevanju programa poslušali predavanje dr. Kumar na temo Vzpon regionalnih identitet v Sloveniji in Zgodovino slovenskega jezika, predavanje dr. Poniž Slovenska dramatika do Ivana Cankarja in njegova Lepa Vida ter Slovenske dramatičarke.  Po zaključku govorov so si gostje ogledali kratek slovenski film Trst je naš.

15. maja so v dopoldanskem času potekale gledališke delavnice z Dragico Potočnjak. Študentje pa so predstavili svoje letne naloge.

Literarni večer je potekal v okviru Noči muzejev v muzeju Tomasa Venclove v Vilni in je obsegal predstavitev gostje Dragice Potočnjak ter branje odlomkov iz del Dragice Potočnjak v slovenščini in litovščini (Dragica Potočnjak, Lara Pižent, študenti slovenščine): monolog iz predstave Preklet naj bo izdajalec svoje domovine, Henry James: Portret neke gospe (dramatizacija romana), vloga: Madame Serena Merle, Wiliam Shakespeare: Kralj Lear, vloga: Goneril.